Bezoekers van de mantelzorghuiskamer in Voorhout. | Foto: archief
Bezoekers van de mantelzorghuiskamer in Voorhout. | Foto: archief Foto: pr.

Raad: meer aandacht voor mantelzorgers

Politiek

Teylingen • De gemeenteraad stemde vorige week in met de nieuwe WMO Verordening voor het aankomende jaar. Daarin werden aanvullingen van het CDA en de ChristenUnie opgenomen over mantelzorg, de eigen bijdrage en onafhankelijke cliëntondersteuning.

Door Marieke Voorn

De nieuwe verordening is eigenlijk een document met spelregels voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Die wet regelt alles dat met de zorg te maken heeft. De WMO wordt sinds 1 januari 2015 uitgevoerd door de gemeente. Zorgvragers moeten in hun eigen gemeente aankloppen met vragen en aanvragen.

In de nieuwe verordening mistte Reny Wietsma namens het CDA extra aandacht voor mantelzorgers. In een amendement stelde zij voor toe te voegen dat er naast de cliënt, ook gesproken wordt met de betrokken mantelzorger om die te kunnen ondersteunen. Ook wil het CDA dat B&W een plan opstelt voor die ondersteuning. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Eigen bijdrage

Het CDA vroeg ook aandacht voor de eigen bijdrage in de wmo. Het betekent voor wmo-cliënten een forse aanslag op wat ze besteden hebben, zei Sybrinne de Vries. In 2019 wordt landelijk ingesteld dat wmo-clienten het vaste bedrag van 17,50 euro per vier weken aan de wmo kwijt zijn. Het CDA stelt voor om in Teylingen dat al een jaar eerder te doen en dan voor een inkomensgroep tot 150 procent van het sociaal minimum. Eerder was dat 120 procent, waardoor een minder grote groep ervoor in aanmerking zou komen. De Vries gaf aan dat juist ook de inwoners net boven de 120 procent het financieel lastig hebben. De extra kosten die met deze maatregel komen, kunnen gefinancierd worden uit de bijdrage uit het gemeentefonds. Die bijdrage is door het rijk verhoogd. Het voorstel haalde het net; samen met CDA, stemden CU, PvdA en Trilokaal in en kwamen zo op veertien stemmen. De elf tegenstemmen kwamen van VVD en D66.

Gratis ondersteuning

De ChristenUnie (CU) wilde een extra toevoeging bij de cliëntondersteuning, waarin staat dat de cliënten en mantelzorgers extra worden gewezen op de mogelijkheid voor onafhankelijke kosteloze ondersteuning. Volgens Frans Nederstigt (CU) is dat nu niet altijd duidelijk en dient het voorstel als aanvulling. Hetzelfde geldt voor het opstellen van een persoonlijk plan. Ook daarvoor wil Nederstigt dat de gemeente cliënten beter informeert over hun mogelijkheden. Wethouder Arno van Kempen wees hem erop dat het voorstel over de ondersteuning al in de wet is opgenomen. Hij noemde de toevoeging overbodig, maar zag dat de rest van de raad het daar niet mee eens was. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Uit de krant