Logo deteylinger.nl
Foto: pr

Gemeenten twijfelen aan onderzoek Schiphol

  Politiek

Teylingen • Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat zeker acht gemeenten rond Schiphol twijfelen aan de betrouwbaarheid van de MER (milieueffectrapportage). Dit jaar moet er mede op basis van de rapportage een besluit worden genomen over de groeimogelijkheden van de luchthaven. De gemeente Teylingen deed niet mee aan het onderzoek, omdat de vragen niet op tijd binnen waren.

De redactie van de NOS legde de in totaal 31 gemeenten rond Schiphol en de vliegroutes een aantal vragen voor. De gemeente Teylingen reageerde niet. "De vragen in het onderzoek hebben mij niet tijdig bereikt, anders had Teylingen wel meegedaan met het onderzoek," laat wethouder Arno van Kempen in een reactie weten. Van Kempen is vertegenwoordiger van Teylingen in de Omgevingsraad Schiphol. Of hij vertrouwen heeft in de nieuwe berekeningen van de MER, kan hij op voorhand niet zeggen. Van Kempen: "Dat is mede afhankelijk van de berekeningswijzen en meetmethoden in de MER. De Commissie voor de MER is doorgaans erg precies en zorgvuldig, maar met de MER rond Lelystad is gebleken dat er ook foutjes in kunnen sluipen. Het is en blijft mensenwerk." De gemeente Lisse liet aan de NOS weten geen vertrouwen te hebben in de berekeningen. De gemeente Noordwijkerhout heeft dat wel.

Omgevingsraad

Meerdere gemeenten, waaronder Lisse en Noordwijk, gaven ook aan dat de Omgevingsraad, waarin de gemeenten en Schiphol overleggen, niet goed functioneert. Op de vraag hoe hij vindt dat de Omgevingsraad functioneert, antwoordt de wethouder: "De Omgevingsraad is hét gremium, waarin de verschillende partijen en belangen bij elkaar worden gebracht. Dat is een groot goed. De invloed van Schiphol is echter - in verband met de technische aspecten van de verschillende onderwerpen - soms te groot".

Meer berichten