Logo deteylinger.nl
Foto: pr.

CDA: Pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin

  Politiek

Teylingen • Het CDA wil dat de gemeente Teylingen de pleegzorg voor pleegkinderen verlengt totdat ze 21 jaar oud zijn. De overgang van 18-plus naar 18-min in de jeugdzorg vindt het CDA al langere tijd voor verbetering vatbaar. Dat geldt zeker ook voor de pleegzorg. De partij vindt het zeer belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze achttien jaar zijn.

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het achttiende jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dit dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen.

Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze achttien jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun achttiende verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.

Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. Het CDA wil dat de gemeente Teylingen daar gebruik van maakt en heeft erover vragen gesteld aan het college. Zo willen ze onder andere weten hoe vaak de gemeente sinds de decentralisatie al gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen tot na de achttiende verjaardag. En ook stellen ze vragen over de hoogte van de tarieven naar pleegzorgaanbieders.

Meer berichten