Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Teylingen krijgt nog geen container voor plastic

Politiek

Teylingen • De gemeente krijgt nog geen container voor plastic, metaal/blik en drinkpakken (PMD). Er was daarvoor vorige week geen meerderheid in de raadscommissie Ruimte te vinden. Wethouder Kees van Velzen trok het voorstel maar weer in.

Door Nico Kuyt

Het was Pieter Janssen (ChristenUnie) die vorig jaar het idee aankaartte. Het plastic wordt aan de straat gezet, maar de zakken verwaaien en vervuilen de straat. Er is nieuw beleid voor het afval in de maak en in al de scenario's is er sprake van een PMD-container. Waarom deze niet alvast invoeren? Na instemmende geluiden in de commissie pakte de wethouder het op en kwam vorige week met een voorstel. Janssen juichte het uiteraard toe. Ook Bert van Leeuwen (CDA) was voor. Het draagt bij tot een betere scheiding en minder zwerfafval. Joost van Doesburg (PvdA) kon instemmen, weliswaar na enig overwegen.

Tegenstand

Maar daarna zakte het animo in de commissie volledig in. Bob Keeven (VVD) was faliekant tegen. Nascheiding bij de verwerking van het afval wordt steeds beter. Tevens vreesde hij het smokkelen door het werpen van ander afval in de niet doorzichtige PMD-container. Verder gaat een groeiend aantal gemeenten over op een andere methode, namelijk statiegeld. Ook Dion Piket (Trilokaal) zag de container niet zitten. Hij wil graag nadenken over oplossingen voor het wegwaaien, maar wees naar de container van Lisse, die geregeld bij wind ook plat ligt. Binnen enkele jaren komt er best wel een goede oplossing voor het nascheiden. Doe het voorlopig maar goedkoper en geef die 713.000 euro niet uit. En tot verrassing van de commissie, afwijkend van eerdere geluiden, vroeg ook Bart van der Ploeg (D66) zich af of het wel een zinvolle stap was. Hij wilde een structurele, veelomvattende oplossing in één keer. De gemeente moet zuinig en efficiënt omgaan met de middelen. Hij was niet tegen PMD-containers, maar wel tegen halve oplossingen. Zijn uitlatingen ontlokte bij Van Leeuwen woorden van spijt dat blijkbaar D66 zich niet meer schaarde aan de zijde van het CDA.

Ingetrokken

Intussen ervoer de wethouder in toenemende mate zinkende gevoelens van geen meerderheid. Hij stipte fijntjes aan dat de commissie gevraagd had naar dit voorstel. De verspilde ambtelijke uren zijn bepaald niet duurzaam. Hij benadrukte nogmaals dat het een tussenstap is en in alle scenario's deze container gebruikt gaat worden. Het smokkelen gebeurt vooral als voor het restafval betaald wordt. Dat is hier niet het geval. Nascheiding verfijnd zich steeds beter, maar levert wel relatief vervuilde afvalstromen op. Je krijgt er niet alles uit. In Lisse levert de container 100 tot 150 procent meer op dan nu in Teylingen, alhoewel je in Lisse wel moet betalen voor het restafval. En of je het nu of later invoert, de kosten moet je maken. Aan de bakken hangt nu eenmaal een prijskaartje. Zijn inspanning baatte evenwel niets. Van Velzen trok het voorstel maar weer in.

Uit de krant