Namens de boeren van historische koeienrassen voert Fernand de Willigen in de raadscommissie een pleidooi. | Foto: NK
Namens de boeren van historische koeienrassen voert Fernand de Willigen in de raadscommissie een pleidooi. | Foto: NK

Steun voor Blaarkop- en Lakenvelderkoe

Politiek

Teylingen • De raadscommissie Bestuur sprak vorige week de steun uit voor de bedreigde historische runderrassen Blaarkop en Lakenvelder die nu nog in de Warmondse grasvelden grazen.

Door Nico Kuyt

Het bestaan van de koeien staat op de tocht. Europese regelgeving over fosfaten draait hen de nek om, terwijl zij daarvan toch minder produceren. En van die oer-Hollandse runderrassen zijn er nog maar weinig over, soms minder dan duizend. De koeien zijn dubbeldoel-koeien: ze leveren melk en kaas en als dat opdroogt, worden ze geslacht en wordt het vlees verkocht. Dat is anders dan bij de meeste moderne koeienrassen. Die hebben zich gespecialiseerd. Zij leveren flinke liters melk, maar zijn daarna alleen geschikt voor de frikadel. Of andersom zoals de dikbillen, die zijn alleen geschikt voor het vlees en niet de melk.

Nu dreigt Europa de laatste exemplaren van de oud-Hollandse rassen, als de Blaarkop en Lakenvelder, te laten verdwijnen uit de Warmondse weilanden. Met hun dubbeldoel zijn zij minder economisch geschikt. Reden voor Frans Nederstigt (ChristenUnie) om een motie in de gemeenteraad in te dienen om bij de hogere overheden te pleiten voor behoud. Naast al die monumenten in de gemeente, zijn deze koeien een levend historisch erfgoed. De Blaarkop maakte zelfs deel uit van het eerste industriële veeteeltsysteem in de wereld, aldus woordvoerder van het oude rasvee Fernand de Willigen, die vorige week insprak(foto onder). In vroeger tijden ging de melk uit de Warmondse uiers naar de kaasmakerij in Leiden en de wereld rond en aan het einde van het leven verscheepte het vlees naar Londen voor consumptie.

Omarming

Het pleidooi kreeg in de commissie een goed ontvangst. Tijdens de discussie tekenden steeds meer leden via internet de petitie die daarvoor in het leven is geroepen. Maar alleen een petitie tekenen is te weinig vlees op het bot. De provincie is bezig met een visie over de natuurlijke leefomgeving en daar moet de lobby zich vooral op concentreren, dacht wethouder Kees van Velzen, die namens B&W de motie omarmde. De provincie heeft een grotere invloed op het Rijk. Het belang is wel dat de krachten uit het grasveld, de politiek en andere belanghebbenden zich zoveel mogelijk bundelen.

Erfgoedverordening

Op 8 maart neemt de gemeenteraad een besluit over de Erfgoedverordening, over oude gebouwen en zo. Tegelijk worden daarbij de zeldzame runderrassen besproken. Om wellicht van hen een levend erfgoed te maken.

Uit de krant