Raadslid Maarten van Welie (CDA) spreekt de raad toe, Alfred Pop, woordvoerder namens de erfgoedverenigingen, luistert. | Foto: Nico Kuyt
Raadslid Maarten van Welie (CDA) spreekt de raad toe, Alfred Pop, woordvoerder namens de erfgoedverenigingen, luistert. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Meer bescherming voor 75 beeldbepalende panden

Politiek

Teylingen • De gemeente slaat het pad in om 75 beeldbepalende panden in Teylingen alsnog te beschermen. De gemeenteraad stemde vorige week unaniem in met het starten van de procedure om daartoe te komen. Ook de historische, bedreigde runderrassen als de Blaarkop en Lakenvelder kregen vorige week eveneens een bescherming.

Door Nico Kuyt

Aanleiding voor de aanpassing van het beleid rond monumenten was de sloop van enkele historisch waardige panden de afgelopen jaren, zoals de Villa Rusthoff in Sassenheim. Enkele fracties in de raad stelden vragen rond het gehanteerde beleid, waarbij de eigenaar zelf de keus had om zijn bezit op de monumentenlijst te plaatsen of niet. Het afgelopen jaar is een nieuwe verordening opgesteld waarbij 75 beeldbepalende panden bescherming krijgen. Daartoe moet er nog wel even een nieuw bestemmingsplan komen om deze panden te verankeren.

Koeien beschermd

Dat hoeft niet voor de zeldzame runderrassen in de polders in Warmond. De Blaarkop en de Lakenvelder zijn door de raad vorige week ook tot beschermd erfgoed verklaard. De oude Hollandse rassen worden in hun bestaan bedreigd door de nieuwe Fosfaatwet. Door hen als erfgoed te verklaren, een voorstel van de ChristenUnie, krijgen zij bescherming.

Iets moeilijker lag het met het immaterieel erfgoed, een voorstel van D66. Hieronder vallen bijvoorbeeld harddraverijen, Schippertjesdagen, kuipzwammen, kreken, landgoederen, oude ambachten en hagen. B&W vond de voorgestelde aanpassing te breed opgesteld, het kan zo van alles zijn, maar komt met een voorstel naar de raad.

Uit de krant