Coalitie presenteert concept-raadsprogramma | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Coalitie presenteert concept-raadsprogramma

  Politiek

Teylingen • De coalitie van VVD, Trilokaal en D66 heeft maandag 14 mei het concept-raadsprogramma gepresenteerd. Inwoners kunnen tot en met zondag 20 mei hun aanvullingen en suggesties inbrengen.

Na verkennende gesprekken besloot de VVD (7 zetels), als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen, om met Trilokaal (5 zetels) en D66 (3 zetels) verder te onderhandelen. Het opgestelde concept-programma 'Vitaal Teylingen' gaat vooral in op wat de partijen de komende vier jaar willen bereiken. Over hoe dat moet gebeuren, wordt in een later stadium nagedacht, maar dan door het nieuwe college. Dat wordt vervolgens uitgewerkt in een collegeprogramma. VVD, Trilokaal en D66 zeggen ook hier in overleg te willen met inwoners, bedrijven en organisaties.

Duurzaamheid

De fractievoorzitters Monique de la Rie (VVD), Rob ten Boden (Trilokaal) en Fred Koot (D66) presenteerden maandagochtend de inhoud van het concept-programma. De drie partijen hebben het onderverdeeld in vijf thema's: Prettig wonen voor iedereen, Energiek en sociaal Teylingen, Ondernemend en bruisend Teylingen, Duurzaam denken en doen en Modern bestuur, invloedrijke inwoners. Daarin is duidelijk dat voor de coalitie duurzaamheid een belangrijk thema is. De nieuwe coalitie geeft als voorbeeld de locatie Langeveld in Sassenheim, die als voorbeeldproject voor duurzame woningbouw kan dienen. "Daar is het een goede locatie voor, want de grond is van de gemeente," verduidelijkte Koot.

Buurtsuper, maar geen supermarkt

Bij het thema 'Prettig wonen' valt op dat gesproken wordt over een buurtsuper. Dat is echter wat anders dan de discussie die nu nog gaat rondom de Hoogvliet in de Postwijk in Sassenheim, antwoordde De la Rie op vragen. "Een buurtsuper is echt een kleinschalige winkel. Daar valt de Hoogvliet niet onder. De buurtsuper staat in het concept, omdat het de leefbaarheid en de sociale cohesie in een wijk kan verbeteren. De buurtsuper is een voorbeeld van een plek voor sociale contacten. Maar dat kan ook met een terrasje of in een Buurtkamer."

De coalitie geeft bij 'Ondernemend en bruisend Teylingen' aan door te willen gaan met het citymanagement. Er komt daarnaast een actualisatie van de centrumvisie.

Inwoner als klant

Ook modern bestuur krijgt de aandacht. Zo willen de partijen inwoners meer betrekken bij de beleidsvorming en mogelijk bij de uitvoering. "We gaan beter kijken, luisteren en analyseren wat er in Teylingen gebeurt en welke ideeën er leven bij inwoners. We vragen hen om met betere ideeën te komen dan die we zelf hebben. We gaan daarover met inwoners in gesprek en koppelen terug hoe we met die ideeën zijn omgegaan," zo staat in het concept. "We moeten inwoners meer gaan zien als klant," aldus Ten Boden. Een van de ideeën is een pilot Burgerbegroting. Hoe de invulling daarvan wordt, gaat in een later stadium besproken worden.

Kandidaat-wethouders

Ten Boden (Trilokaal) is tevens een van de drie kandidaat-wethouders. Hij is het enige nieuwe gezicht. Ten Boden gaat het college vormen met Bas Brekelmans (VVD) en Arno van Kempen (D66), die allebei al vier jaar als wethouder in Teylingen werken.

Suggesties van inwoners verzamelen

De nieuwe coalitie vraagt daarnaast inwoners nu ook al te reageren op het concept en aan te geven wat ze missen. "We gebruiken de inbreng om het raads- en straks het collegeprogramma te verbeteren waar mogelijk," aldus De la Rie. Het programma staat op een speciale website: www.vitaalteylingen.nl. Inwoners en ondernemers kunnen daar ook reageren tot en met zondag 20 mei. Mensen zonder computer en internet kunnen bellen naar het gemeentelijke telefoonnummer 140252 om hun suggestie door te geven. Inzenders kunnen een terugkoppeling op hun reactie verwachten, zo lieten de partijen weten.

Workshop voor de raad

Op dinsdag 22 mei is de gehele raad uitgenodigd voor een workshop om mee te spreken over het concept-raadsprogramma. Of PvdA en CDA daar ook bij zijn, is nog onduidelijk. Zij lieten eerder weten niet bij de bespreking aanwezig te zijn, omdat ze vinden dat de inspraak te beperkt is. ""Het hele proces heeft niets weg van een 'raadsbreed programma', maar is slechts een ouderwets coalitieakkoord," meldde Joost van Doesburg (PvdA) eerder al. In een reactie zegt De la Rie: "Het is hun keuze om zo oppositie te voeren".

Naar verwachting wordt het programma op donderdag 31 mei in de raad vastgesteld. Dan worden ook de drie wethouders geïnstalleerd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>