Afbeelding
Foto: PR

Alternatief dak voor nestelende huiszwaluwen

Politiek

Warmond • De projectontwikkelaar van Fort Marina heeft voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden in de nabije omgeving alternatieve gelegenheid gerealiseerd voor nestelende huiszwaluwen aan de gesloopte loods van Gebr. Visch aan de Burgemeester Ketelaarstraat. Dit is gebeurd in overleg met mevrouw Matthijsse, de secretaris van de Vogelwerkgroep Teylingen, zo antwoordt B&W aan raadslid Joost van Doesburg (PvdA).

Door Nico Kuyt

Van Doesburg (PvdA) vroeg zich af wat er gebeurd is met de 42 huiszwaluwnesten die tegen de loods gezinsuitbreiding praktiseerden. De loods werd begin april zonder de benodigde ontheffing voor de helft gesloopt. De gemeentelijke toezichthouder legde direct een sloopstop op en stelde de provincie op de hoogte, want Zuid-Holland is het bevoegd gezag. Op grond van de Wet natuurbescherming is het namelijk verboden om nesten en rustplaatsen van de beschermde huiszwaluwen te verstoren.

De provincie is gaan kijken, heeft een proces verbaal opgemaakt en dit toegezonden aan het Openbaar Ministerie voor een eventueel verder juridisch traject. Naar nu blijkt heeft de projectontwikkelaar vooraf aan de sloop gezorgd voor alternatieve nestgelegenheid in de nabije omgeving. Zo zijn er 56 vervangende zwaluwnesten gekocht en geplaatst. En op de Bootjeshaven is een zwaluwtil geplaatst. Tevens zijn op aanwijzing van de vogelwerkgroep Teylingen en met toestemming van de eigenaar van de boerderij De Burcht nesten geplaatst op het direct aangrenzende perceel. Tevens zijn nesten beschikbaar gesteld aan een woonbooteigenaar gelegen aan de Bootjeshaven, die zelf voor plaatsing zou zorg dragen.

Uit de krant