Afbeelding

Burgemeester besluit tot samenscholingsverbod gemeentehaven Warmond en Koudenhoorn

Politiek

Warmond • De gemeente werkt nauw samen met de politie en het Openbaar Ministerie rondom de Koudenhoorngroep en de overlast die ervaren wordt. De politie onderzoekt op dit moment de toedracht van de explosie bij de woonboot aan de gemeentehaven. Burgemeester Carla Breuer heeft vanochtend direct contact gehad met de bewoner van de woonboot. Zij kan de onrust en zorg van inwoners goed begrijpen en zoekt regelmatig contact met diverse ondernemers en inwoners.

De gemeente werkt nauw samen met de politie en het openbaar ministerie om er voor te zorgen dat het gevoel van veiligheid weer terugkeert. In iedere stap trekken ze gezamenlijk op en stemmen af welke maatregel ze kunnen nemen en welke het meest effectief is.

Maatregelen

Afgelopen week is het proces opgestart om cameratoezicht te verkrijgen op de gemeentehaven. Vanaf morgen is dit effectief voor de duur twee weken. Daarnaast heeft de burgemeester zojuist een samenscholingsverbod afgekondigd voor het gebied rondom de gemeentehaven, het recreatie-eiland Koudenhoorn en de daarbij behorende wateren.

Dit houdt in dat groepen van twee of meer personen, die zich overlastgevend, orde verstorend, intimiderend of bedreigend gedragen ten opzichte van inwoners, recreanten en/of bezoekers en/of toezichthouders en alle andere personen die zich in dat gebied bevinden om en nabij de Gemeentehaven (het gebied ingesloten door de Dorpsstraat en de Jan Steenlaan) en het recreatie-eiland Koudenhoorn (inclusief de daartoe behorende openbare wateren) niet samen mogen samenscholen.

"Met het instellen van het samenscholingsverbod wordt beoogd te voorkomen dat de doelgroep zich in groepen ophoudt en vanuit de groep orde verstorend en intimiderend gedrag vertoont binnen bovengenoemd gebied. In het bijzonder moet worden voorkomen dat het veiligheidsgevoel verder wordt aangetast," schrijft de gemeente in een eerste persbericht.

Wijziging APV

"Wij beseffen ons dat hiermee de overlast nog niet helemaal voorbij is," vervolgt de gemeente. "Het is op dit moment het maximale aan bestuurlijke maatregelen wat we kunnen nemen. Daarnaast ligt de APV wijziging voor ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Het voorstel is de APV aan te vullen met (onder meer) het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water. Dit verbod is bedoeld om te kunnen handhaven als er misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot overnachten (dan wel voor anker liggen). Als toelichting is het belangrijk te melden dat het college in zogenoemde beleidsregels gebieden en tijden kan en zal aanwijzen om concreet invulling te geven aan de normen uit de APV. Het is namelijk niet de bedoeling dat het verbod economische en recreatieve activiteiten onmogelijk maakt. Daarom wordt in samenspraak met belanghebbenden, zoals ondernemers, binnenkort gestart met het opstellen van deze beleidsregels."

Getuigen
De gemeente is op zoek naar getuigen van het voorval bij de woonboot en van andere voorvallen en incidenten die de openbare orde verstoren. Inwoners kunnen informatie bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Uit de krant