Afbeelding
Foto: pr.

Na restauratie wil Huys te Warmont de deuren openen voor publiek

Politiek

Warmond • Het plan leeft bij 't Huys te Warmont om na een restauratie en renovatie van ongeveer drie jaar de middenbeuk open te stellen voor het publiek en tevens een logies te scheppen. Daarmee kunnen bezoekers kennis maken met het historische gebouw door er in te kijken en er ook nog te kunnen logeren.

Door Nico Kuyt

Het park rondom 't Huys te Warmont is openbaar toegankelijk, maar vanwege de particuliere bewoning het kasteel niet. Het imposante optrekje werd zeer waarschijnlijk gebouwd rond 1300 en was de woning van de heren van Warmond, Woude en Alkemade en de zetel van de macht voor het gebied van Warmond en Kaag en Braassem. De heren woonden daar helemaal tot het einde van de negentiende eeuw. In de middeleeuwen kreeg het kasteel het zwaar te verduren. Toch werd het steeds hersteld. Van alle kastelen die ooit in de regio hebben gestaan, is 't Huys te Warmont een van de weinige die nog overeind staat. Het kreeg zijn huidige vorm bij een verbouwing tussen 1774-1777.

Dure renovatie

Het Huys is, met het koetshuis, orangerie, toegangshek, kanonnen en hekpijlers, een rijksmonument, maar verkeert in een slechte staat van onderhoud. De restauratie is te groot voor de huidige eigenaar, de stichting Huis te Warmond en een failliet dreigt. De stichting heeft de vereniging Hendrick de Keyser in Amsterdam gevraagd of zij 't Huys in eigendom kunnen overnemen en de restauratie en renovatie uit te voeren. De vereniging is een landelijke opererende monumentenorganisatie zonder winstoogmerk en verwerft, restaureert en verhuurt al meer dan 425 gebouwen in Nederland. Eenmaal verworven worden de panden nooit meer afgestaan. De nieuwe eigenaar zal 't Huys onderhouden, exploiteren en deels openstellen. In het gebouw wil de vereniging in een van de torens een logieseenheid realiseren en op termijn de middenbeuk museaal openstellen. Het bezoek kan zich dan vergapen aan het interieur van 't Huys en op Open Monumentendag een rondleiding krijgen.

Subsidie

Voor de restauratie is 2,5 miljoen euro nodig. Bijna 90 procent is al bij elkaar geschraapt dankzij de stichting Huis te Warmond, provincie Zuid-Holland, Jacoba van Beierenfonds en andere. Voor de laatste drie ton benadert de vereniging de gemeente voor een subsidie. De gemeenteraad gaat hierover in december een besluit nemen. Het gaat daarbij om een som van maximaal een ton en daarboven een garantstelling voor een bedrag van maximaal twee ton. Met de renovatie wordt het gebouw tegelijk, binnen de grenzen van de monumentale status, zo duurzaam mogelijk gemaakt. Naar verluidt tocht het daar als de ziekte en een kap-isolatie en kierdichting worden uitgevoerd en tevens zal er gekeken worden naar het toepassen van warmtepompen en zonnepanelen.

Uit de krant