Inloopavond over aanpassing Kagerzoom trekt veel bezoekers | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Foto: Nico Kuyt
Warmond

Inloopavond over aanpassing Kagerzoom trekt veel bezoekers

  Politiek

Warmond • "Zonde van het geld. Houd het zoals het is." Zo klonk een mening tijdens de druk bezochte inloopavond over de aanpassingen aan het recreatiegebied Kagerzoom in het Trefpunt aan de Herenweg. Een aantal bezoekers was daar op donderdag 6 december niet echt enthousiast over de plannen.

Door Nico Kuyt

De Kagerzoom omvat het eiland Strengen en Tengnagel en het fiets- en wandelpad rondom het golfterrein in de polder. Het gebied was van de provincie vanwege de zandwinning in 't Joppe, maar die heeft een tijdje geleden het met een zak geld overgedragen aan de gemeente. Het gebied moet recreatief verbeterd worden, zo vindt de gemeente, maar de zak geld is inmiddels wat geslonken. Het gebied trekt weliswaar voornamelijk recreanten uit de Leidse Merenwijk, maar de Leidse gemeenteraad heeft de verwachte subsidie weer ingetrokken. Dat kon naar hun idee beter besteed worden aan andere projecten.

Honden aangelijnd

Het plan versoberde. Zo is het uitkijkpunt op Tengnagel geschrapt. Er blijft nog wel wat over. Zoals het nat-dras gebied in het westen van het eiland de Strengen, en een natuurlijk spelen nabij het strand, het aanpassen en veiliger maken van het fiets- en wandelpad en de begrazing door zeldzame koeien op het eiland. Maar dat de hond daardoor aangelijnd door het gebied moet, dat stuit op fel protest van enkele Leidse dames met hun harige viervoeters. De hond moet zich lekker kunnen uitleven in het groen, zo vinden zij.

Molenaar

Dat de wat wilde natuur wordt opgeschoond is voor een deel van de bezoekers eveneens een vraagteken. Laat het gewoon lekker wild zijn. Maar daar is de molenaar het totaal niet mee eens, zo liet hij die avond weten. Hij heeft andere wensen. Kappen die bomen, want die nemen de wind voor zijn wieken weg. Dat in het plan voor het nat-dras gebied nog wat bomen blijven staan, is een doorn in zijn oog. En het fiets- en wandelpad wordt omgelegd en komt dicht bij zijn woning te liggen, dat is ook ongewenst.

Golfballen

Andere bezoekers hebben weer heel andere problemen. De ballen van het golfterrein vliegen je gevaarlijk om de oren. "Er zoefde onlangs eentje vlak langs mijn neus", schilderde een Leidse mevrouw haar ervaren leed. Daar moeten ze eens naar kijken. Een aanwezige golfer bestrijdt weer al dat kabaal uit de Sleutelstad. Er wordt op het terrein heel goed geschoten. De ballen gaan de holes in en niet over het fietspad. Dat pad moet bij de holes misschien wel iets worden verplaatst. Ook de skeelerbaan in de Veerpolder borrelde op de avond geregeld op. Maar dat valt buiten het plangebied.

De komende tijd wordt er gestart met de verdere uitwerking en procedures rond de vergunningen en ontheffingen. Een aanwezige hield het evenwel simpel. „Doe gewoon niets. Het is goed zo."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>