Afbeelding
Foto: pr.

Discussie over subsidie Huys te Warmont

Politiek

Warmond • De fracties van ChristenUnie en PvdA zijn nog niet helemaal overtuigd dat de gemeente 100.000 euro schenkt en garant staat voor nog 200.000 euro voor de restauratie van het Huys te Warmont.

Door Nico Kuyt

De huidige stichting van eigenaren kunnen het onderhoud aan het oude kasteel niet meer opbrengen. De verarmde heren en dames op stand willen het nu onderbrengen onder de vereniging Hendrick de Keyzer, die reeds vele oude panden in eigendom heeft verworven en de restauratie en renovatie gaat uitvoeren. De bedoeling is dat een deel van het gebouw wordt opengesteld voor het publiek en er een logeerkamer komt voor hen die in oude luxe willen uitslapen. "Maar die publieke toegankelijkheid levert geen huur op en daarom sta ik hier", verwoordde directeur Carlo Huijts van de vereniging Hendrick de Keyzer in de commissie de wens voor subsidie. "Als het lokaal niet gedragen wordt, dan beginnen we er niet aan. Wij willen een commitment, een bijdrage van de gemeente", zo gaf hij aan.

De vereniging wil beginnen met een logieseenheid in een van de torens en een kleine gedeeltelijke openstelling. Zodra een bewoner vertrekt kan met name op de begane grond het huis worden herschikt voor een groter museum en vertrekken voor samenkomsten.

De commissie juichte het initiatief toe. Maar Frans Nederstigt (ChristenUnie) bleef zitten met een dilemma rond de uitgave van duur belastinggeld. "Ik had ook een lek dak en moet dat zelf betalen. Blijkbaar is de huurprijs van het Huys altijd te laag geweest. Nu moet de gemeente geld bijleggen omdat de zaakjes niet op orde zijn. Eerst maar een ernstig gesprek met de huurders", meende hij. Ook Joost van Doesburg (PvdA) dacht in die richting. "Ze wisten stelselmatig dat je met deze huur van duizend euro per maand je het Huys aan het uithollen was", en wees erop dat twee voormalige raadsleden in het kasteel wonen en hun politieke connecties blijkbaar goed weten te gebruiken om geld uit de gemeentelijke koffers te tillen. Een steekje onderwater dat Ewout Braggaar (VVD) tot een fel protest ontlokte, maar dat was ongetwijfeld de bedoeling van Van Doesburg.

Over het algemeen bleken er overigens bij de overige fracties weinig problemen te leven. Zij wezen op het behoud van het unieke monument en dat al 90 procent van de benodigde gelden door de stichting reeds zijn verworven. "Van een kale kip kun je nu eenmaal niet plukken", concludeerde Sybrinne de Vries (CDA). Vanwege de reservaties van ChristenUnie en PvdA gaat de gemeenteraad op donderdag 20 december nog verder spreken. Maar naar verwachting zal daar dan toch worden ingestemd met de subsidie en garantstelling.

Uit de krant