Afbeelding
pr./Norbert Waalboer Fotografie

'In Warmond ontdekte ik dat het burgemeesterschap echt iets voor mij is'

Politiek

Regio • Toch nog onverwacht is Marc Witteman (57) op kerstavond aan de gevolgen van longkanker overleden. Familie en vele genodigden hebben 2 januari in een indrukwekkende bijeenkomst definitief afscheid van hem kunnen nemen.

Door Jos Draijer

Eind september, op weg voor het interview bij hem thuis in Kockengen. Druilerig, mistig weer. Een kleine wereld dus. Bij aankomst zie ik hoe broos zijn lichaam is, elke struikeling kan fataal zijn. Pijnstillers houden hem op de been. Maar zijn geheugen is nog helder, en hij is zelfs geestig af en toe. Bewonderenswaardig. Hij schenkt koffie, ik kijk wat rond. Buiten niets dan groene weiden. Geen horizon vanwege laaghangende bewolking. Het is alsof hemel en aarde in elkaar overgaan. We kijken elkaar begrijpend aan; het gesprek kan beginnen.

Hoe was je aankomst als nieuwe burgemeester in Stichtse Vecht?

"Dat eerste jaar was bestuurlijk moeilijk. Je kent me, ik was niet gewend mijn mening voor me te houden. Maar als burgemeester ben je voorzitter van zowel het college van B&W als de gemeenteraad. Dat betekent dat je vooral moet luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Minder deelnemen in de discussies, maar die in goede banen leiden en vooral luisteren. Dat was dus wennen. Daar kwam bij dat bij mijn aankomst de gemeente Stichtse Vecht een onrustige periode met instabiel bestuur kende. Meerdere incidenten rond integriteitsschendingen. In mijn eerste week kreeg ik een telefoontje van de Officier van Justitie die meldde dat hij straks een raadslid gaat aanhouden vanwege betrokkenheid bij een criminele organisatie en het lekken uit de vertrouwelijke procedure voor de burgemeestersbenoeming. Ik werd meteen, in mijn nieuwe gemeente, geconfronteerd met concrete voorbeelden van ondermijning van het lokaal bestuur. Ik lag meteen onder een vergrootglas: hoe gaat hij daar mee om? En dan moet je het goed doen. Voor mij was dat het teken dat er echt iets mis was en dat ik moest investeren in vertrouwen en draagvlak bij de raadsleden en bewoners, Dat was hard nodig om een omslag in de bestuurscultuur te krijgen met als doel het gemeentebestuur weer stabiel en integer te maken."

Lees het hele interview in De Teylinger van woensdag 9 januari. 

Uit de krant