Toekomstige overlast voor omwonenden bij Klinkenbergerplas fors onderschat | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De plek waar de horecavoorziening moet komen. | Archieffoto Wil van Elk
De plek waar de horecavoorziening moet komen. | Archieffoto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)
Regio

Toekomstige overlast voor omwonenden bij Klinkenbergerplas fors onderschat

  Politiek

Oegstgeest •  Een forse onderschatting van de toekomstige overlast voor omwonenden. Dat blijkt uit de zware kritiek van de Raad van State op het nieuwe bestemmingsplan voor de Klinkenbergerplas. De Raad vernietigde woensdag 30 januari twee belangrijke onderdelen van dit plan: de horeca en de evenementen. De gemeente Oegstgeest mag alsnog de toekomstige overlast goed in kaart gaan brengen en zo nodig beperken.

Door Adri van der Wel

Een omwonende maakte bij de Raad bezwaar tegen de ruimere horecamogelijkheden die het nieuwe plan geeft. Het restaurant kan bij incidentele feesten en partijen tot in de nacht geopend zijn. Verder schiet volgens haar ook de regeling voor evenementen aan de noordwestelijke kant van de grote plas tekort. Dat zorgt voor teveel overlast in haar buurt.

Loetje

De gemeente stelde dat het er in vergelijking met het voorgaande bestemmingsplan andere horecamogelijkheden zijn, maar geen zwaardere horeca die meer overlast geeft. Maar volgens de Raad van State is dat laatste gewoon niet waar. Juist omdat het restaurant (het is de bedoeling dat er een vestiging van het populaire restaurant Loetje komt) ook tot in de nacht geopend mag zijn, zal er volgens de Raad meer overlast ontstaan. De gemeente heeft die nachtelijke overlast niet goed beoordeeld. Een onderzoek naar nachtelijk lawaai en parkeeroverlast ontbreekt.

Festivals

De regeling voor evenementen deugt volgens de Raad ook niet. Onder meer vanwege het ontbreken van een maximum aan toegelaten bezoekers. Bij de Klinkenbergerplas mag driemaal per jaar een eendaags festival worden georganiseerd. Op- en afbouwdagen tellen daarbij niet mee. Ze moeten allemaal stoppen om elf uur 's avonds. Verder zal bij een aanvraag voor een evenementenvergunning worden beoordeeld of dat evenement past in de omgeving en voldoet aan alle eisen. Daarom hebben die festivals volgens de gemeente geen zware gevolgen voor de omgeving.

Onderzoek

Maar volgens de Raad moet al bij het maken van het bestemmingsplan goed worden beoordeeld of de evenementen geen aantasting zijn voor de leefomgeving. Die beoordeling mag niet worden doorgeschoven naar het moment waarop een evenementenvergunning wordt aangevraagd. De gevolgen van de evenementen voor omwonenden zijn niet onderzocht, oordeelt de Raad. Dat zal dus alsnog moeten gebeuren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>