B&W ziet publieke weerstand bij verbod op knalvuurwerk | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Een algeheel verbod op vuurwerk gaat op dit moment volgens B&W nog te ver. | Foto: archief
Een algeheel verbod op vuurwerk gaat op dit moment volgens B&W nog te ver. | Foto: archief (Foto: Piet van Kampen)
Teylingen

B&W ziet publieke weerstand bij verbod op knalvuurwerk

  Politiek

Teylingen • De raadscommissie Bestuur gaat op woensdag 13 februari spreken over een oproep van de fractie van GroenLinks voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. B&W is van mening dat de publieke weerstand groot zal zijn als eind van dit jaar zo´n algeheel verbod zou ingaan. De maatschappelijke discussie moet wel een vervolg krijgen en helderheid verschaffen over de wijze waarop deze traditie in de toekomst gehouden zou moeten worden.

Door Nico Kuyt

De Onderzoeksraad voor veiligheid (OVV) publiceerde in december 2017 een uitgebreide rapportage waarin werd gepleit voor het verbieden van vuurpijlen en knalvuurwerk. Het siervuurwerk mag nog wel. Volgens de OVV is de tijd gekomen om het patroon van veel letsel en ordeverstoringen te doorbreken. De lokale fractie van GroenLinks lift hierop mee en diende een motie in om voor het komende oud en nieuw dit al in de gemeente te verbieden. Maar een algeheel verbod op vuurwerk gaat op dit moment volgens B&W nog te ver. Er moet draagvlak vanuit de samenleving zijn. Daarom zijn er ook in de gemeente vuurwerkvrijezones, gebieden waar het verboden is af te steken als er onder de bewoners aldaar voldoende draagvlak voor is. Die huidige situatie kan volgens B&W worden behouden met eventueel een actieve promotie van nog meer gebieden.

Er zijn nog andere scenario´s, zoals het omdraaien. Dan geldt een vuurwerkverbod voor de gehele gemeente, die dan vervolgens gebieden aanwijst waar wel mag worden afgestoken. Nadeel is dat het afsteken van veel zwaar en gevaarlijk vuurwerk geconcentreerd wordt op één plek met alle risico's van dien. Verder kan een lokaal vuurwerkverbod worden uitgeroepen. Nergens is het dan meer toegestaan om vuurwerk af te steken. Dat gaat wel heel erg ver. Er kan ook worden aangesloten bij landelijke ontwikkelingen omtrent dit vraagstuk. Het Rijk is namelijk bezig met een landelijke regelgeving en als die er is dan de lokale discussie openen. Die afwachtende houding vindt B&W beter. Voorlopig doorgaan met het huidige beleid, met een actief stimuleren van meer vuurwerkvrijezones, dat is wat B&W de gemeenteraad adviseert.

Vuurwerkshow

Volgens B&W is het niet de rol van de gemeente om een vuurwerkshow te organiseren, een ander onderdeel van de motie van GroenLinks. Mocht blijken dat er initiatieven in de dorpen ontstaan om dit te willen doen, dan staat B&W daar voor open om met hen te zoeken naar een veilige manier om zoiets vorm te geven. Het ligt niet in de verwachting dat door het organiseren van een vuurwerkshow vandalisme, brandstichting of gebruik van zwaar vuurwerk wordt voorkomen. De vuurwerkshows zullen dus niet betaald worden uit de verminderde kosten van handhaving en schadeherstel.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>