Franck van der Valk ventileert zijn ongenoegen in de raadscommissie Ruimte. | Foto: NK
Franck van der Valk ventileert zijn ongenoegen in de raadscommissie Ruimte. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Onvrede over GOM-woningen op bollengrond

Politiek

Teylingen • Agrariër en voormalig raadslid Franck van der Valk heeft in de raadscommissie Ruimte zijn onvrede geuit over de bouw van woningen in het buitengebied die gerealiseerd worden onder de noemer van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en op bollengrond. Van der Valk riep zelfs op om deze instelling maar helemaal op te heffen.

Door Nico Kuyt

De GOM is opgericht om het buitengebied op te schonen van de verrommeling en de bollengrond te beschermen. Inkomsten verkrijgt de GOM onder andere door het verkopen van bouwrechten voor zogeheten GOM-woningen. Ook dragen gemeenten bij aan de kas van de GOM.

Maar Van der Valk heeft zijn twijfels. Er gaan miljoenen in om, maar hij ziet weinig positief resultaat. De GOM is naar zijn mening niet te stuiten in het slopen. En het gaat daarbij om nog goede bruikbare gebouwen. "Je moet schuren en kassen hebben om als agrariër te produceren. Als jonge ondernemer ben je zo kansloos. Het bedrijf daalt verder in waarde. Een pure kapitaalvernietiging. Die woningen om de kas van de GOM te spekken, worden gebouwd op goede bollengrond. Zoals aan de Eikenhorstlaan. We moeten oppassen dat het gebied niet als een Belgisch buitengebied wordt. De gemeenteraad maakt het keer op keer mogelijk om in het buitengebied huizen te bouwen. Misschien is het mogelijk die nieuwe woningen ergens te clusteren, of gewoon te stoppen met de GOM en verder gaan met wat niets kost, namelijk ruilverkaveling", zo hield hij de raadsleden voor. Omdat het onderwerp niet op de agenda stond, besprak de commissie zoals gebruikelijk de inspraak niet.

GOM-woning

Zonder dat er een relatie was met deze inspraak, heeft B&W recent de medewerking verleend aan het opstarten van een procedure om te komen tot een bestemmingsplan voor de bouw van een GOM-woning aan de Oude Herenweg tussen huisnummer 4 en 6. De initiatiefnemer had hiertoe bij de gemeente een principeverzoek ingediend. De gemeenteraad moet er uiteindelijk nog over besluiten.

Uit de krant