Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Geen meerderheid voor vuurwerkshow

Politiek

Teylingen • In de raadscommissie Bestuur is het idee van GroenLinks voor een vuurwerkshow bij oud en nieuw voortijdig ontploft. Er bleek geen meerderheid voor. Ook het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen lijkt in de gemeenteraad uit te lopen op een sisser zonder knal. Alleen de ChristenUnie ging met GroenLinks mee in het verbieden.

Door Nico Kuyt

Het Rijk is landelijk bezig om te bekijken of er een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen moet komen. Deze twee zorgen voor ongelukken en veel hinder. Het siervuurwerk blijft dan over. De lokale fractie van GroenLinks wil niet op het Rijk wachten en diende een motie in om het in Teylingen alvast te verbieden. Het geeft teveel overlast voor het milieu, de mens en het dier, zo hield burgerlid Jeroen Tomassen (GroenLinks) de commissie voor. De gemeente moet het verbieden en het Rijk verzoeken het landelijk in te voeren. Als alternatief voor het niet meer mogen knallen, kan de gemeente een vuurwerkshow in elke kern organiseren.

Maar burgemeester Carla Breuer vindt de tijd nog niet rijp voor een lokaal verbod. Is er wel draagvlak voor? Zij wil daarover eerst de inwoners polsen. Ze denkt daarbij aan het burgerpanel van 750 inwoners, en ook het Jongerenpanel. B&W ziet veel meer effect in het intensiever promoten van de vuurwerkvrije zones. Nu zijn er in de gemeente elf van zulke straten of gebieden. Als 75 procent van de bewoners het ermee eens is, dan wordt het ingesteld. En het blijkt heel goed te werken. De laatste jaren verloopt oud en nieuw overigens heel rustig.

Exemplarisch gedrag

Vooraf aan de bespreking in de commissie kwam een inwoner de fracties toespreken. Hij riep op om tegen de motie te stemmen. Het is een opzeggen van het vertrouwen in de Teylingse inwoner, die zich tijdens de jaarwisseling gedisciplineerd en exemplarisch gedraagt, aldus de inspreker. "Teylingen moet als voorbeeld dienen voor de manier waarop het nieuwjaarsfeest gevierd moet worden." En ook een meerderheid van de commissie voelde er niet veel voor. Behalve dan Frans Nederstigt (ChristenUnie). Op één avond wordt 30 ton zwaveldioxide de lucht ingejaagd, stipte hij aan. Mensen met longproblemen, dieren in angst, schade aan eigendommen, lichaamsdelen aangetast, het is misschien beter van de traditie af te stappen, stelde hij. "Je kunt prima heel goed oud en nieuw vieren zonder knalvuurwerk. De gemeente moet het goede voorbeeld geven en het verbod hier invoeren." Een polsen van de inwoners zou nog tot een verrassing kunnen leiden, verwachtte hij. Nederstigt kon toch niet meegaan met de vuurwerkshow. Op dat punt was de commissie het wel met hem eens. Tomassen trok staande de vergadering de show maar weer in.

Vuurwerkvrij

Maar een verbod knalde niet echt bij de overige fracties. Peter Scholten (CDA) wees er op dat er geen draagvlak onder de inwoners zal zijn. Met het extra promoten van de vuurwerkvrije zones heeft de Teylinger genoeg instrumenten in handen om het knallen in zijn woongebied te weren. Ook Paul Witteman (PvdA) stak de lont van de motie niet aan. Jelmer Bode (VVD) vond het maar een vrijheidsbeperking. Er zijn in Teylingen weinig incidenten. "Je moet de inwoners niet teveel betuttelen en hun het vertrouwen en de verantwoordelijkheid geven." Joren Noorlander (D66) zag er eveneens niet veel in. Het instellen van de vuurwerkvrije zones is in 2016 ook tot stand gekomen na een D66-motie. En die zones werken, voegde Frans van Swieten (Trilokaal) toe. De ondernemers moeten bovendien hun geld verdienen. Die zet je voor een grote schadepost.

Gesplitst

GroenLinks overweegt nu de motie gesplitst te sturen naar de gemeenteraad voor een besluit. De shows komen helemaal te vervallen. De steun is er niet voor. Eén motie roept dan het Rijk op een landelijk verbod in te voeren. Hier waren nog wel wat fracties voorzichtig voor te porren, maar wilden het nog wel eerst bespreken met hun achterban. Een tweede motie treft dan het verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. De voorspelling is dat de raadsvergadering zeer rustig zal verlopen.

Uit de krant