Logo deteylinger.nl
Bas Brekelmans, Andrea van de Graaf, Rob ten Boden en notaris Rob Timmers.
Bas Brekelmans, Andrea van de Graaf, Rob ten Boden en notaris Rob Timmers. (Foto: Piet van Kampen)

Meermaker nieuwe instantie voor steun en advies in duurzaamheid

  Politiek

Teylingen • Duurzaamheid is een grote maatschappelijke opgave waarin ook de gemeente Teylingen haar verantwoording wil nemen en aan bijdragen. Op vrijdag 1 maart werd in het bestuurscentrum in Voorhout samen met de gemeente Haarlemmermeer een overeenkomst getekend voor samenwerking op dit belangrijke gebied in het duurzame investeringsfonds Meermaker.

Door Piet van Kampen

Bij Meermaker kunnen inwoners terecht voor vragen, adviezen over energieneutraal en duurzaamheid. Het adviseren richting de juiste instanties, mogelijke subsidie aanvragen en een financieel zetje in de rug geven door het verstrekken van leningen. Aanvragen voor projecten die innovatief en duurzaam zijn worden door Meermaker beoordeeld en in laatste instantie ook door het college van B & W bekeken. Meermaker financiert tot maximaal 40 procent van de projecten. In totaal stelt de gemeente Teylingen 2,4 miljoen investeringsgeld beschikbaar voor de komende vier jaar. Wethouder Rob ten Boden: "We hebben er naar toe gewerkt om een zet te geven aan duurzame initiatieven en deze te stimuleren. Samen met de kennis en ervaring van de gemeente Haarlemmermeer met hun succesvolle projecten willen wij dit ook in Teylingen doen en wij geloven er in'.

Optimistische doener gezocht

Andrea van de Graaf is directeur van Meermaker. Sinds 2013 is ze al aan de slag in Haarlemmermeer, en nu haakt Teylingen aan bij het project. Zij stelt luid en duidelijk: "We moeten ophouden met tijdrekken en aan de slag gaan. Behalve bedrijven en particulieren kunnen ook sportverenigingen en scholen zich aanmelden. Teylingen gaat nu samen met Haarlemmermeer werken, maar wij zoeken nog naar een 'aanjager' binnen de organisatie. Een optimistische doener. Voor innovatieve projecten is lef nodig en het is soms ook best wel spannend maar wij willen met elkaar een voorsprong opbouwen."

Ervaring

In Haarlemmermeer zijn inmiddels elf deelnemers aan Meermaker. Een van hen is ondernemer Ad van Vugt met zijn bedrijf Agae Innovations, een algenkwekerij. Hij profiteerde van de adviezen en de lening en heeft een succesvolle onderneming. Ook werden er andere succesvoorbeelden getoond zoals de zonnepanelenweide langs de A4 bij Burgerveen, een appartementencomplex dat energieneutraal is en diverse grote kwekerijen. Informatie en aanmelden bij Meermaker kan via www.meermaker-teylingen.nl, teylingen@meermaker.nl of bel 0252-259001.

Meer berichten