Logo deteylinger.nl
Foto: pr.

De 55 nieuwe statenleden geïnstalleerd

  Politiek

Regio • Provinciale Staten bestaan vanaf donderdag 28 maart uit 12 fracties. FvD is de grootste, met 11 zetels. De fractie wordt gevolgd door de VVD met 10 zetels, Groenlinks en D66 met elk 5 zetels en door ChristenUnie en SGP die samen één fractie hebben gevormd die uit 5 leden bestaan. De PvdA, CDA en PVV hebben elk 4 zetels, 50Plus, PvdD en SP 2 zetels en DENK 1 zetel.

FvD en DENK zijn nieuwkomers in Provinciale Staten. Commissaris van de Koning Jaap Smit: "Het is misschien nog iets te vroeg om te zeggen, maar het lijken in Nederland historische verkiezingen te zijn geweest. Hier in Zuid-Holland is FvD in één klap de grootste partij geworden. Zo'n entree als nieuwe partij is in onze provincie sinds 1946 niet voortgekomen." Voor Forum voor Democratie zit Dhr. de Groot uit Voorhout in het bestuur. Sabrina van der Lubbe (VVD), voormalig raadslid uit Teylingen, maakt ook de komende vier jaar deel uit van de Provinciale Staten.

'Collectief verantwoordelijk'

Jaap Smit gaf aan dat er een enorme verantwoordelijkheid ligt op de schouders van de Statenleden. "U bent als collectief verantwoordelijk voor het beeld dat mensen van de provinciale politiek krijgen". Belangrijke thema's waar de provicie de komende jaren voor staat zijn de woningbehoefte, energievernieuwing, bereikbaarheid en economie. "Waar ik voor wil pleiten is dat u met elkaar stevige debatten voert, maar graag wel op feiten en inhoud en niet op de man of de vrouw" , aldus de Commissaris van de Koning.

Na de beëdiging keken de fracties terug op de verkiezingen en blikten ze vooruit op de komende vier jaar.

Denk: Nederlandse vlag

DENK diende een motie in om in het vervolg de Nederlandse vlag een prominente plek te geven in de Statenzaal van de provincie Zuid-Holland, zodat het rood, wit en blauw geassocieerd kan worden als een gemeenschappelijk symbool van alle Nederlanders en bewoners in deze mooie provincie, ongeacht hun achtergrond. Besloten werd om de motie aan te houden en hier een volgende keer over te stemmen.

Meer berichten