Restafval door commissie nog moeilijk te verwerken | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: MV

Restafval door commissie nog moeilijk te verwerken

  Politiek

Teylingen • De raadscommissie Bestuur is er vorige week nog niet uitgekomen hoe het nieuwe beleid rond de inzameling van met name het restafval vorm moet krijgen om de doelstellingen voor het milieu te halen. De commissie gaat er volgende maand weer over spreken.

Door Nico Kuyt

Wethouder Rob ten Boden gaat vooraf aan de volgende commissie pogen een aantal zaken te combineren. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Er waren, zoals Peter Scholten (CDA) het verwoordde, zoveel hoofden, zoveel zinnen. Over het papier en het plastic was nog wel enige overeenstemming te beluisteren. Zo wilden de meeste fracties het huidige ophalen van het papier door de verenigingen behouden en niet in ondergrondse containers organiseren. Het plastic, drinkpakken en blikjes (PMD) toonde al iets meer verdeeldheid. Een aantal fracties wil de zak nog houden, desnoods naast een container. Ook waren er voorstanders om de GFT te houden zoals het is.

Restafval

Met het restafval ging het in de commissie behoorlijk mis en ontstond er een mengelmoes aan wensen. Joost van Doesburg (PvdA), die de laatste jaren verblijd is met de kinderzegen, gooide afvoer van de luiers in de strijd. Maar Edith Alkemade (D66) zag hierin geen prioriteit en wilde wachten op het landelijk beleid. Jeroen Tomassen (GroenLinks) meende op zijn beurt dat voor het restafval alleen heil is te behalen in het laten betalen door de inwoners. Echter, Hidde Verhoeve (VVD) sprong op de barricaden en vreesde dat mensen afval gaan dumpen of in de bak van de buren werpen. D66 kwam met een heel eigen variant. Stel een kleine bak van 80 liter voor niks beschikbaar en een hoger tarief voor die grote 240 liter bak. Dat verleidt de inwoner tot beter scheiden. Samen met de VVD zag de partij veel in een kostenvoordeel voor de inwoners in plaats van het belasten. Zij waren het dus niet eens met GroenLinks. De PvdA had weer een ander idee en wilde de grote grijze container maar helemaal afschaffen en de frequentie van het inzamelen ervan verlagen. Ook Mirjam Mack (ChristenUnie) wilde het restafval onaantrekkelijk maken. En in de winter een andere ophaalfrequentie voor GFT. En het PMD aan de inwoners overlaten, of ze nu een bak of zak willen. Dat is overigens een wijziging van de tot nu toe gevoerde opvatting van de fractie, want in de vorige raadsperiode pleitte haar partijgenoot Pieter Janssen juist voor het invoeren van de bak vanwege de wegwaaiende zakken en kreeg een toezegging van toenmalig wethouder Kees van Velzen dat het wellicht vervroegd ingevoerd zou kunnen worden, wat overigens niet plaatsvond.

Nieuw voorstel

De huidige wethouder Ten Boden kan er nu mee aan de slag. CDA'er Scholten wil in ieder geval een goed en gedegen voorstel voor de volgende commissie, en wil de verwaaide meningen samengeveegd zien. Wellicht komt dan de commissie wel tot een besluit dat de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Of het wordt het zoveelste voorstel dat bij het afval wordt gezet. Maar wel als oud papier voor de verenigingen, daarover was de commissie het dan wel over eens.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>