Zorgen over blootstelling bestrijdingsmiddelen | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pixabay

Zorgen over blootstelling bestrijdingsmiddelen

  Politiek

Teylingen • De fracties van PvdA en Groenlinks willen de blootstelling van bestrijdingsmiddelen voor de Teylingers minimaliseren.

Door Nico Kuyt

In Teylingen wonen veel mensen dicht bij bollen- en bloementeelt. Op veel van die gronden wordt regelmatig met bestrijdingsmiddelen gewerkt. Beide fracties wijzen naar een onderzoek van het RIVM in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan een deel van deze bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt en wat voor effect dat heeft op hun gezondheid.

De onderzoeksresultaten stellen beide fracties niet gerust. Restanten van bestrijdingsmiddelen zijn teruggevonden in de buitenlucht rond woningen in de buurt. Ook in het stof op de deurmat en in het huisstof zaten resten. Daarnaast zijn ze aangetroffen in de urine van omwonenden.

Actieve voorlichting

Beide fracties willen nu dat B&W onder andere actieve voorlichting aan de inwoners van Teylingen geeft om blootstelling aan bestrijdingsmiddelen verder te beperken. Tevens geen nieuwe woningbouw in de nabijheid (binnen 50 meter) van bollen en bloementeelt. En nagaat over welke instrumenten de gemeente zelf ter beschikking heeft om gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen de gemeentegrenzen te beperken en de overgang van traditionele naar duurzame gewasbescherming actief te ondersteunen.

De raadscommissie Welzijn gaat er op maandag 20 mei over spreken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>