Inloopavond over nieuwe centrumvisie druk bezocht | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De borden over de visie op de centra en de veiligheid worden met veel opmerkingen beplakt. | Foto: Nico Kuyt
De borden over de visie op de centra en de veiligheid worden met veel opmerkingen beplakt. | Foto: Nico Kuyt (Foto: Nico Kuyt)

Inloopavond over nieuwe centrumvisie druk bezocht

  Politiek

Teylingen • De belangstelling was vorige week groot voor de eerste inloopavond over de centrumvisie en veiligheid in Sasssembourg. Inwoners, ondernemers en belanghebbenden konden daar meedenken. De borden werden snel volgeplakt met ideeën, min- en pluspunten en andere suggesties.

Door Nico Kuyt

De kernen moeten in de toekomst aantrekkelijk blijven. Wat kan er beter? Een heel breed onderwerp, dat loopt van groen, verkeer naar winkelaanbod. Ook wordt het veiligheidsbeleid herzien. Het ging vorige week op de plakborden dan ook alle -soms tegenstrijdige- kanten op. De één wijst op het gevaar van het autoverkeer in het centrum, de ander wil juist meer parkeerplaatsen. Zoals de Hoofdstraat in Sassenheim. Die is levensgevaarlijk voor mensen met kinderen. "Ga eens handhaven", stelt een bezoeker. Een ander wijst erop dat brommers langs de terrassen een onveilige situatie oplevert. Er gaat teveel verkeer door de kern, het is 'chaotisch' en een roep klinkt om de weg autoluw te maken. Maar een tegengeluid stelt dat voor de voetgangers het centrum juist heel goed is. Het is moeilijk om met de auto op de juiste plaats te komen. Er is weinig parkeergelegenheid. Maak een parkeerkelder. In Voorhout treft de Herenstraat ongeveer hetzelfde lot. Moeilijk bereikbaar en veel fiets- en autobewegingen door elkaar. Het laden en lossen maakt het er ook niet beter op. Ook hier de oproep voor autoluw. En de 'matige infrastructuur' in Warmond met die smalle straten, dat mag ook wel beter. "Het parkeren is dramatisch", stelt een bezoeker. En er mogen bij het centrum ook wel meer ligplaatsen voor boten komen.

Winkelaanbod

Wat betreft de winkels vinden enkele bezoekers dat deze in alle drie de centra te verspreid liggen. Die moet je centreren. De leegstand wordt betreurd. In Warmond mogen wel meer winkels komen. Het is er een beetje saai, meent er één. "Het is geen winkelgebied, maar een boodschappengebied en dat is niet erg", relativeert een ander. Voor Voorhout verschillen eveneens de meningen. Weinig winkels, het is een saai dorp. Maar voor een ander juist een heel gezellige dorpskern. Sassenheim blijkt eveneens gezellig te zijn. Maar snel de Hoogvliet en de Digros weer terug. Een bezoeker wil meer horeca voor jongeren, een tweede meer 'aparte' winkels met snuisterijen, een derde een 'goed' restaurant, aanpak van de overlast van Schiphol, meer evenementen in de centra, het dubbel parkeren aanpakken, een gedragsverandering bewerkstelligen rond het zwerfafval, enzovoorts.

De planning is dat eind dit jaar, in december, de gemeenteraad de documenten gaat vaststellen. Vooraf zijn er nog diverse momenten waarop info onder de inwoners wordt gesprokkeld. Zo gaat een visiegroep voor elke kern over de toekomst nadenken. Er loopt een fotowedstrijd. De raad gaat in juni de straat op om met de inwoners in gesprek te gaan en een praalwagen rolt in juli daarvoor door de drie kernen. In september is weer een inloopbijeenkomst en in november een informatiemarkt.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>