Nog twijfels over maatregelen bij spoorwegovergang
Logo deteylinger.nl
Foto: Marieke Voorn
Voorhout

Nog twijfels over maatregelen bij spoorwegovergang

  Politiek

Voorhout • Dat de overgang van het spoor bij de Herenstraat moet worden aangepakt, daar was de raadscommissie Ruimte het wel over eens. Maar de commissieleden zetten wel vraagtekens bij sommige maatregelen voor de korte termijn. Met name het vervallen van de zebraovergang.

Door Nico Kuyt

B&W stelde voor om op korte termijn de oversteekplaatsen voor de voetgangers bij het spoor te verwijderen, de hellingbanen naar het perron te verplaatsen, een aanvullend onderzoek te doen naar het effect van eenrichtingsverkeer op de Churchilllaan op de omgeving en een herinrichting van het kruispunt Herenstraat Beukenrode-Churchilllaan waarbij de aanpassing van de voorrangssituatie kruispunt Beukenrode-Herenstraat wordt bezien. De raadscommissie Ruimte boog zich vorige week over de voorstellen.

Zes zienswijzen

En de Herenstraat blijkt te leven. Maar liefst zes zienswijzen zijn door inwoners vooraf ingediend. Vrees leeft er dat bij een eenrichtingsverkeer op de Churchilllaan de achterliggende wijk en de smalle straten overlast gaan ondervinden. Het ideaal blijft een ondertunneling, een oude wens die weer van stal werd gehaald. Elke beslissing zonder die overgang te verwijderen levert ook schijnveiligheid op, zo is de gedachte.

Eenrichtingsverkeer Churchilllaan?

'Een heilige graal', noemde Robin Konings (VVD) een ondertunneling van het spoor aan de Herenstraat. Een dagdromen waarvan afscheid moet worden genomen. Het is financieel niet haalbaar. De maatregelen kon hij overnemen. Maar Gerben Dijkstra (CDA) koesterde grote twijfels bij het verwijderen van de overgang voor voetgangers. Dat levert een risico op voor deze kwetsbare groep. En die eenrichtingsverkeer op de Churchilllaan, dat zou eerst maar eens als proef moeten worden uitgevoerd. Hij had zo zijn bedenkingen. Ook Fons Welters (Trilokaal) hikte tegen de overgangsplaatsen. Misschien kunnen die verder van het spoor worden verplaatst. En zo dacht ook D66. Bart van der Ploeg (D66) vond het eveneens niet verstandig om de Churchilllaan eenrichting te maken. Dan moet je de hele Herenstraat doorrijden om de wijk in te kunnen en die straten zijn niet ingericht voor dat vele verkeer. Don Verhoeff (GroenLinks), Mirjam Mack (ChristenUnie), de fractie Piket en Jan Kuijpers (PvdA) maakten zich ook sterk voor de oversteekplaatsen en daarmee was er wel een sterke oppositie in de raadscommissie.

Raad op 4 juni

Wethouder Marlies Volten neemt het mee en zal voor een besluit in de raad op 4 juni het voorstel aanpassen. Daarmee wordt het automatisch weer een bespreekstuk. De fractie Piket overweegt een amendement in te dienen voor een optie voor een hek om mensen te sturen naar de zebra te gaan. Dit werd evenwel alleen door deze eenmansfractie geopperd. Hoe de raad er over denkt zal op 4 juni blijken.

Meer berichten