Gemeente verliest hoger beroep over Ondernemersfonds
Logo deteylinger.nl
Foto: Cor de Mooy
Teylingen

Gemeente verliest hoger beroep over Ondernemersfonds

  Politiek

Teylingen • De rechter heeft in het hoger beroep het bedrijf Clair Optiek in het gelijk gesteld over het geschil rond het ondernemersfonds. Zij had dit aangespannen tegen de gemeente. De uitspraak sleept meteen de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) mee in een overwinningsroes. 

Door Nico Kuyt

Het ondernemersfonds is al sinds de eerste instelling ervan door de gemeenteraad in 2014 een hoofdpijndossier gebleken waar geen pil meer uitkomst bood. Het had zo mooi kunnen worden om het bedrijfsleven een positieve injectie te geven, en in andere gemeenten is dat ook gelukt, maar niet in Teylingen. De ondernemers waren diep verdeeld. Er volgde een afsplitsing van de Teylingen Ondernemersvereniging (TOV) naar de VOT. Het gevecht werd tot in de raadzaal gevoerd. "We zijn akkoord gegaan met het fonds om van het gezeik af te zijn", zo sprak een raadslid destijds, maar het gezeik bleef evenwel en het ondernemersfonds ging na twee jaar ter ziele. 

Emotioneel dossier

Afgelopen 1 januari volgde de liquidatie. In 2016 en 2017 is door een verhoging van de OZB op niet-woningen behoorlijk wat tonnen geld gevloeid in het fonds, de overgebleven 250.000 euro na liquidatie vloeide terug naar gemeente. "Een emotioneel dossier", vatte wethouder Marlies Volten het passend samen in de raadscommissie Bestuur van vorige week. 

Rechtszaken

Een bedrijf had beroep ingesteld tegen het fonds bij de rechter, maar werd ongegrond verklaard. Bij een hoger beroep bij het gerechtshof viel het anders uit. Nu was het hof niet tegen het heffen op zich, het was in zijn ogen niet willekeurig of onredelijk, maar het struikelblok zat hem in de zogeheten 'retributie'. De agrarische sector, recreatie en toerisme en nog enkele andere bedrijven zagen geen voordeel in het fonds, dus werd een regeling getroffen waarbij zij de verhoging van de OZB op een later tijdstip weer terug zouden krijgen. Dat leidde tot twee verschillende tarieven, waarvoor de wet in formele zin geen ruimte biedt, zo oordeelde het gerechtshof. Het tast het gelijkheidsbeginsel aan. 

Ook lagen er vraagtekens bij een rechtmatige uitvoering daarvan door het ondernemersfonds. Een leger aan advocaten van beide partijen is inmiddels op de uitspraak gedoken. De klager mag inmiddels door de uitspraak van het gerechtshof zijn extra betaalde OZB terug gaan verwachten. Het maakt de weg vrij voor ook anderen. Tegen de uitspraak kan nog in cassatie worden gegaan bij de belastingkamer van de Hoge Raad. Maar die beoordeelt slechts of het gerechtshof of de rechtbank de rechtsregels en procesregels juist heeft toegepast.

Meer berichten