Overmatig drinken daalt geleidelijk | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Overmatig drinken daalt geleidelijk

  Politiek

Teylingen • De cijfers van Teylingen voor wat betreft alcohol en roken verschillen nauwelijks met het gemiddelde van de regio. Het overmatig drinken daalt geleidelijk.

Door Nico Kuyt

Dit blijkt uit een informatieve sessie die de raadscommissie Welzijn vorige week voerde met met de adviseurs publieke gezondheid van de GGD. Bij de volwassenen ligt de consumptie van alcohol hoog. Vooral voor de oudste groepen leven de meeste zorgen. 

Jongeren

Onder de 14- en 15-jarige scholieren op de twee voortgezette scholen in Teylingen geven 3 op de 10 aan wel eens te hebben gedronken. Als ze drinken, drinken ze soms ook meteen veel, het binge-drinken. Er is geen verschil tussen jongens en meisjes. Er is de laatste tijd heel veel te doen rond het gebruik van lachgas, maar het gebruik is heel laag, de omvang niet heel groot. Het drugsgebruik is veelal het meest onder de groep jongeren die ook rook en drinkt. Ze vervelen zich en gaan over tot iets meer spectaculairs. Bijna 4 op de 10 beweegt zich onvoldoende. Ruim een derde is ontevreden met zijn of haar gewicht. Verband ermee is een intensief internet-gebruik, zo´n 3 uur of meer per dag. 

Sportverenigingen rookvrij

Onder de fracties in de commissie leefden nog diverse opmerkingen. Zo stelde de fractie Piket voor de sportverenigingen rookvrij te maken. De PvdA wees op het belang van de ouders. Praten is oké, maar regels zijn belangrijk. Regels stellen en handhaven met name de jonge puberteit, om te voorkomen dat zij hun hele leven gaan drinken en roken. 

Voorlichting werkt averechts

De ChristenUnie vroeg zich af waarom er geen voorlichting op de basisscholen is over roken en drinken. De adviseurs meldden evenwel dat er een programma voor was van het instituut Trimbos, maar dat werkte averechts en daarom gestopt. Het wekte namelijk soms juist belangstelling op.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>