Logo deteylinger.nl
Al eerder sprak agrariër en voormalig raadslid Van der Valk uit vanaf het spreekgestoelte zijn tegenstand tegen de huidige opzet van het Ondernemersfonds. | Foto: archief/Nico Kuyt
Al eerder sprak agrariër en voormalig raadslid Van der Valk uit vanaf het spreekgestoelte zijn tegenstand tegen de huidige opzet van het Ondernemersfonds. | Foto: archief/Nico Kuyt (Foto: Nico Kuyt)
Teylingen

Genezing onder ondernemers is geboden na funeste ondernemersfonds

  Politiek

Teylingen • In de raadscommissie Bestuur was er weinig warmte te vinden om een onderzoek te doen naar de gang van zaken rond het fatale ondernemersfonds. Gauw vergeten en het goed met de ondernemers afwikkelen bleek de boodschap. En dat die verdeelde ondernemers weer snel tot elkaar komen.

Door Nico Kuyt

Inspreker Franck van der Valk pleitte voor een doorvoeren van een gedegen onderzoek. Met het voor twee jaar invoeren van het ondernemersfonds is naar zijn zeggen dik een half miljoen euro verbrand. De ondernemers zijn tot op het bot door de affaire gespleten. Het geld moet terug naar de ondernemers, zo eiste hij. Aansluiting vond hij bij GroenLinks. Hoe kan dit, vroeg de fractie zich af. Waar zijn we als bestuur de fout in gegaan. Ook het CDA wenste een onafhankelijk raadsonderzoek naar de 'bestuurlijke misstap'. Er moet kritisch gekeken worden naar het eigen handelen. Om er zo van te leren. Het CDA komt daartoe met een motie in de komende gemeenteraad. De VVD, pertinent voorstander geweest van het fonds, was milder gestemd. Het democratisch proces rond het ondernemersfonds was ingewikkeld, maar heeft wel zijn beloop gehad. Het doen van onderzoek kan de ondernemers verder gaan polariseren en dat moeten we niet doen, aldus de VVD. Trilokaal, dat destijds tegen het fonds had gestemd, zag evenwel ook niet veel in het doen van een onderzoek. Met het herlezen van de notulen weet je al genoeg. En ook D66 was geen voorstander voor een onafhankelijk onderzoek. De PvdA vond een onderzoek niet een middel om de ondernemers te verbinden. Zo ook de ChristenUnie. 'Sluit het boek', meende zelfs de fractie Piket, maar de fractie GLT, de eenmansfractie van Fred Koot, bracht een andere noot in het laatje. Er moet zo spoedig mogelijk rekening en verantwoording worden afgelegd hoe die zooi heeft kunnen gebeuren. Om tegen de uitspraak van het gerechtshof in protest te gaan, die de gemeente in het ongelijk stelde, dat vonden de fracties niet een goed idee. Er ligt slechts een kans van 33 procent dat het in het voordeel van de gemeente uitvalt en dat is gewoon te klein en voegt niets toe. Op de blaren zitten en excuses aanbieden is beter, zo bleek de teneur in de commissie. Die blaren gaan wel om een behoorlijke som geld. De reserves van de gemeente zijn nog genoeg gevuld. Er komt wel een rek aan de groei.

Meer berichten