Per 1 december worden mondkapjes verplicht in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters.
Per 1 december worden mondkapjes verplicht in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Foto: pixabay

Misschien uitbreiding van het verstrekken van gratis mondkapjes

Politiek Teylingen

Teylingen • Wethouder Arno van Kempen gaat kijken of ook huishoudens tot een inkomen van 130 procent van het minimuminkomen aanspraak kunnen maken op vijf gratis wasbare mondkapjes per huishouden. Deze zal nu nog alleen verstrekt worden aan huishoudens onder de 101 procent van het minimuminkomen. Tevens brengt hij in kaart of eenzelfde verhoging naar 130 procent ook nodig en mogelijk is voor de Voedselbank.

Door Nico Kuyt

De gemeente heeft de opdracht aan een bedrijf gegeven om de mondkapjes te maken, zo meldde de wethouder vorige week aan de raadscommissie Welzijn, die een opiniërende discussie over de mondkapjes hield. Hij heeft nog gepolst of de werkvoorziener Maregroep deze niet zou kunnen maken, maar daar bleek de menskracht niet aanwezig. In de commissie kwam de vraag op om deze ook te verstrekken aan huishoudens met een inkomen die er net boven zitten. Een probleem is dat deze vanwege de wet moeilijk te achterhalen zijn, maar Van Kempen gaat het de komende tijd bekijken. Er waren onder de fracties ook nog andere smaken rond de mondkapjes. Zo wilde het CDA niet kapjes, maar gewoon geld geven. Huishoudens hebben soms al mondkapjes. Trilokaal vond vijf aan de lage kant, moet je niet gewoon per persoon een kapje geven. Groen en Leefbaar Teylingen stelde dat de bouw- en supermarkten grote omzetten maken. Die zouden die kapjes wel gratis kunnen verstrekken. De wethouder neemt de suggesties mee.

Voedselbank

De ChristenUnie trok het breder dan de kapjes. Die had meer zorgen over die huishoudens die geen beroep kunnen doen op de Voedselbank, maar het in deze moeilijke tijden wel nodig hebben. Is het niet beter ook de Voedselbank op te trekken naar 130 procent? De fractie vond voldoende eten nu eenmaal van meer belang dan mondkapjes. Zo ook de fractie Piket. Gekeken moet worden waar de kosten voor de beknelde huishoudens liggen. De wethouder verklaarde de 130-procent-gedachte interessant te vinden, maar wil het eerst in kaart brengen en er grondig naar kijken.

Uit de krant