B&W kiest voor een adviessnelheid tussen de Beatrixlaan en de Laan van Oostergeest, terwijl de raad had gevraagd om een zelfhandhavende 30 km-zone. | Foto: archief
B&W kiest voor een adviessnelheid tussen de Beatrixlaan en de Laan van Oostergeest, terwijl de raad had gevraagd om een zelfhandhavende 30 km-zone. | Foto: archief Foto: MV

B&W overleeft motie van afkeuring over aanpassing plan voor Herenweg

Politiek Warmond

Warmond • Ze worden maar zelden aangenomen, die moties van afkeuring, wantrouwen of treurnis. En ook vorige week ontsnapte B&W aan zo’n publieke afstraffing. Ditmaal over het niet nakomen van een besluit van de gemeenteraad over de herinrichting van de Herenweg. Een meerderheid stemde tegen de motie van afkeuring voor B&W.

Door Nico Kuyt

Een motie van afkeuring is een behoorlijk zwaar middel die de gemeenteraad in de gereedschapskist heeft. Naast een motie van wantrouwen, die gericht is tegen een bewindspersoon zelf, en een wat lichtere motie van treurnis, is het een stevig middel. Had de gemeenteraad de motie van afkeuring aangenomen, dan had de gemeente met de Kerst toch in een bestuurscrisis doorgebracht. De PvdA diende de motie vorige week in. De fractie is ontevreden over de keuze van B&W om geen zelfhandhavende 30 km-zone in te stellen voor de Herenweg, maar een adviessnelheid tussen de Laan van Oostergeest en de Beatrixlaan. Dit in afwijking van het besluit van de gemeenteraad. B&W negeert daarmee de uitkomsten van het participatietraject en schuift ‘afkeuringswaardig’ de gemeenteraad en inwoners terzijde, aldus Paul Witteman (PvdA). De motie kreeg steun van de fracties van CDA, GroenLinks, Fractie Piket en Groen en Leefbaar Teylingen.

Onmogelijke opgave

Maar met enige niet te verhullen ijzigheid in haar stem ontraadde wethouder Heleen Hooij de motie en riep namens B&W zelfs op deze geheel in te trekken. De gemeenteraad heeft zelf besloten bij de herinrichting het vrijliggende fietspad te behouden en dan is geen 30 km-zone gepast en dus was het een onmogelijke opgave van de raad. Wat nu voorligt, is de best mogelijke uitwerking. Hooij erkende wel dat B&W hierover eerder terug had kunnen komen naar de gemeenteraad, maar daar zal B&W lering uit trekken. Haar reactie bevredigde de indieners van de motie bepaald niet. Volgens hen was het best wel mogelijk om naar de wens van de raad toch een zelfhandhavende 30 km-zone in te stellen en zij spraken hun teleurstelling uit over de opstelling van B&W.

Achteruitkijkspiegel

Maar volgens de VVD was het bij voorbaat onuitvoerbaar. “U kunt beter niet de afkeuring uitspreken, maar in de achteruitkijkspiegel kijken wat u besloten heeft”, foeterde Monique de la Rie (VVD). Volgens Frans van Swieten (Trilokaal) zou het de raad sieren de hand in eigen boezem te steken en ook Bart van der Ploeg (D66) vond dat B&W er het beste uitgehaald heeft. Naast deze coalitiefracties gaf ook voor de ChristenUnie de motie een stapje te diep op het gaspedaal en stemde er niet mee in. De fractie hield wel het vingertje omhoog en verklaarde dat het wel belangrijk is dat B&W uit de motie ‘lering trekt’, zo besloot Frans Nederstigt (ChristenUnie). Met 14 stemmen tegen en 10 voor werd de motie verworpen.

Uit de krant