Zijn giften in de bijstand een inkomen?
Logo deteylinger.nl
Foto:
Teylingen

Zijn giften in de bijstand een inkomen?

  Politiek

Teylingen • De fractie van het CDA overweegt een motie in de komende gemeenteraad in te dienen over in hoeverre giften in natura, zoals voedsel en kleding aan mensen in de bijstand, via de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) gerekend moeten worden als inkomen.

Door Nico Kuyt

De aanleiding is een lotgeval van een vrouw in de gemeente Wijdemeren die 7.000 euro aan uitkering moet terugbetalen vanwege boodschappen die ze ontving van haar moeder. Het geval kreeg landelijke aandacht. Het noopte het Teylingse CDA om aan B&W vragen te stellen in hoeverre dit ook in Teylingen geldt. Overigens heeft de gemeente niet eerder geheel of gedeeltelijk giften in natura teruggevorderd, zo vermeldde B&W op raadsvragen. Maar de CDA-fractie wenst over het onderwerp een verruiming. Volgens wethouder Arno van Kempen is er echter bij het toekennen en uitvoeren van bijstand altijd sprake van maatwerk. De bijstand is een aanvulling op wat mensen al hebben.

Voor diverse fracties in de raadscommissie Welzijn ging het voorstel van het CDA dan iets te snel en vereiste een nadere afweging. Zo zijn er andere groepen die zelfs meer getroffen worden door de crisis, zoals ZZP´ers en mensen die hun werk kwijt raken. Andere fracties schaarden zich achter het CDA. Deze overweegt nu een motie in te dienen in de komende raadsvergadering op 28 januari.

Meer berichten