Logo deteylinger.nl
<p>Het Bestuurscentrum in Voorhout.</p>

Het Bestuurscentrum in Voorhout.

(Foto: MV)
Voorhout

Plan voor arbeidsmigranten in kruithuisjes

  Politiek

Teylingen • Bij de gemeente is een verzoek ingekomen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op Rijnsburgerweg 27, ook wel bekend als de kruithuisjes. B&W neemt het in behandeling.

Door Nico Kuyt

Aan de Rijnsburgerweg 27 staan enkele voormalige munitiedepots een weinig te verkommeren. De eigenaar wil deze nu renoveren en inpandig verbouwen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hij heeft aangegeven dat het gaat om 52 arbeidsmigranten. De plannen voor het voormalig gekraakte complex moeten nog wel nader uitgewerkt worden. Als voorbeeld heeft de eigenaar bij zijn principeverzoek een ontwerp toegevoegd van eenzelfde huisvestingslocatie in Katwijk.

Gekraakt

Toen de huisjes gekraakt waren, bevonden zich in de barakken een stal met schapen en een koe, een reparatieshop voor motoren, opslag van pianola’s en een opvang van huisdieren. Er heeft eerst als krakers een kunstenaarscollectief in de gebouwen geslopen. Die is er later weer met enig gepast geweld uitgeknikkerd door een ander krakersverband, zogenaamd ‘in opdracht van de eigenaar’, die evenwel van niets wist. Er is dus wel sprake van enige levendigheid in het verleden rond de barakken. De gemeente heeft het complex eens met politiegeweld ‘ontzet’. De sloten werden door de gemeente wel vervangen, maar werden steeds doorgeknipt. Later is door de rechter een ontruiming bevolen, wat ook weer strandde vanwege een gebrek in het bestemmingsplan.

Nu ligt er dan het principeverzoek voor bewoning van arbeidsmigranten. Het is een bevoegdheid van B&W. Wat deze besluit, zal binnenkort duidelijk worden.

Meer berichten