| Foto: pr./pixabay.com
| Foto: pr./pixabay.com Foto: pixabay.com

Aantal zoekers naar sociale woning stijgt snel

Politiek Teylingen

Teylingen • Het percentage doorstromers van de sociale woningen is onder de 5 procent en heel laag. Het moet moet eigenlijk rond de 8 procent zijn. Corona en de vrees voor het bestaansinkomen doen bewoners langer in de sociale woning zitten. Dit hield Hans Al, directeur van de woningcorporatie Stek, de raadsleden in een informatieve sessie voor.

door Nico Kuyt

Een zoeker naar een sociale huurwoning kost het ongeveer 7,5 jaar van ingeschreven staan in het systeem van woonruimteverdeling om een woning te vinden. Gemiddeld 1.350 personen uit Teylingen zijn actief op zoek. Het aantal ingeschrevenen neemt fors toe. Er komen soms 188 reacties op één advertentie van een woning in Teylingen. De gemeente blijkt gewild. De doelgroep van de bewoners is eveneens aan het wijzigen, een verschuiving naar een oudere doelgroep. De uitstroom naar een verzorgingshuis is vrijwel weggevallen. Onder de bewoners is er een groter aantal dat te maken krijgt met verschijnselen van dementie en ook met het aantal verwarde personen.

Investeringen

Voor Stek staan de komende tijd forse investeringen te wachten. “Maar we zijn voor de langere termijn financieel gezond en kunnen echt wel investeren”, stelt de directeur. De bestaande voorraad bestaat voor een deel uit oudere woningen uit 1960 tot 1985. Voor de nieuwbouw is de bouwprijs weer behoorlijk fors. De trend is om kleiner te bouwen. De woningen duurzaam bouwen met nul op de meter, daar komt een hele ingewikkelde techniek bij kijken en vergt eveneens een forse investering. Voor dit jaar is door de overheid de jaarlijkse huurverhoging vanwege corona op 0 procent gezet. Er zijn ook twee wetten aangenomen, zoals een tijdelijke huurkorting voor hen met inkomensverlies, die bijvoorbeeld door corona de baan zijn kwijtgeraakt, met perspectief die later weer terug te krijgen. Met stijgende bouwprijzen en maatregelen in duurzaamheid, maar zonder een verhoging van huurprijs, maakt het de kloof snel groter. “Het puntje moet steeds scherper geslepen worden”, aldus Al. Het wordt wel moeilijk als alle maatregelen in duurzaamheid doorgevoerd worden. Er wordt over nagedacht om een deel van de verminderde energiekosten voor de bewoners, terug te laten vloeien naar de corporatie.

Plannen

Stek heeft een aantal ‘harde’ plannen op stapel staan. De grootste is in Nieuw Boekhorst in Voorhout met 225 sociale woningen. In de laatste fase van Hooghkamer in Voorhout komen nog 55 sociale woningen, waaronder een aantal kleinere woningen voor hen met een mindere beurs. In de Lockhorstlaan in Warmond leeft het plan een experiment uit te voeren. Het is nog niet zeker of het lukt, maar dan zal daar ‘circulair’ gebouwd worden, een vorm van duurzaamheid gericht op hergebruik van alle materialen voor dezelfde functie. Verder zijn er plannen voor de Verkleijstraat in Sassenheim voor kleine appartementen, de Bloementuin in Voorhout met 30 sociale woningen met een lagere huurprijs en De Waaier in Warmond met 15. Er is ook nog het project ‘tijdelijk’ met verplaatsbare units nabij de Bollendreef in Voorhout voor het wonen voor een korte periode door spoedzoekers.

Uit de krant