Logo deteylinger.nl
<p>| Foto: pr./pixabay.com</p>

| Foto: pr./pixabay.com

(Foto: pixabay.com)
Teylingen

168 woningen opgekocht, Trilokaal stelt vragen over ‘vastgoedcowboys’

  Politiek

Teylingen •  Raadslid Martijn van Duijvenbode (Trilokaal) bindt de strijd aan tegen de ‘vastgoedcowboys’ die zich storten op de gemeente. Er is namelijk een zorgelijke stijging van opkoop van huizen, zo geeft hij aan. Van Duijvenbode stelt hierover vragen aan B&W.

Door Nico Kuyt

De huizenmarkt staat al geruime tijd onder ernstige hoogspanning, dat kan iedereen inmiddels wel merken. De prijzen stijgen snel en starters en anderen krijgen het nauwelijks nog voor elkaar om een woning te vinden. En met die investeerders in vastgoed verdwijnen nog meer goedkope woningen van de markt, soms die zelfs met steun van de gemeente in prijs laag worden aangeboden. Die investeerders kopen geen huis om er zelf in te wonen, maar om het particulier te verhuren of op te knappen en voor meer geld door te verkopen. Een zorgelijke en onwenselijke trend, zo vindt Van Duijvenbode.

168 woningen opgekocht

In Teylingen is in 2020 bijna 23 procent van alle verkochte woningen door investeerders opgekocht. Het gaat daarbij om 168 woningen. Van Duijvenbode wil van B&W weten of dit woningen betrof die binnen 6 tot 12 maanden, na eventuele renovatie, opnieuw voor een hoger bedrag weer zijn verhandeld of doorverhuurd. Zijn deze bijvoorbeeld gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten? En wat is daarvan het effect op de huizenprijzen in Teylingen? Een onwenselijke ontwikkeling, vindt Trilokaal het in ieder geval om op deze manier en in deze tijd woningen van de markt te laten verdwijnen. Het wordt daarmee voor woningzoekenden nog moeilijker gemaakt om de markt te betreden. Er is weliswaar in Teylingen sinds 2020 een plan in de maak om een zogeheten ‘zelfbewoningsplicht’ in te stellen voor alle nieuwbouwwoningen onder de 250.000 euro, maar komt daar nog iets van en is het niet zinvol de prijs te verhogen naar 325.000 euro? Er is weliswaar een landelijke wet ‘Opkoopbescherming’ in de maak, die toeziet op het kunnen aanwijzen van buurten waar deze regeling zal gelden voor huizen in het goedkope en middeldure segment, maar zouden er nu al maatregelen op korte termijn voorbereid kunnen worden, zo adviseert hij.

Meer berichten