Logo deteylinger.nl
Foto: GoogleMaps
Voorhout

Commissie is verdeeld over verharding 2e Elsgeesterweg

  Politiek

Voorhout • Er tekende zich in de raadscommissie Ruimte afgelopen maandag geen meerderheid af voor een verharding van de 2e Elsgeesterweg. Na een langdurige bespreking kreeg de ChristenUnie geen voldoende steun van de overige fracties.

Door Nico Kuyt

Sinds de 2e Elsgeesterweg eeuwen geleden is afgesneden van de 1e Elsgeesterweg door het kanaal, is de tijd op het pad stil blijven staan. Het stukje weg naar de Volkstuinvereniging Elsgeest, de rijvereniging en boerenland is ook met recht historisch te noemen. De jaren zijn aan de verharding voorbij gegaan. Het is en bleef een puinpad, zoals altijd, een oud pad. Een van de laatste nog in Teylingen en in de streek. Mirjam Mack (ChristenUnie) maakt zich sterk om het oude naar wat gemakkelijker om te buigen. Zij diende een initiatiefvoorstel in voor bijvoorbeeld een plaveien met grasbetontegels. Dat dient het gemak van de huidige gebruikers. B&W ziet dat niet zo zitten. De kosten, het historische karakter, het kan overlast geven, en wat te denken van een sluiproute via het park, niet doen dus. Er gaat ook stevig materiaal overheen. Het beton is geen oplossing. “We ‘glijden van de weg af’,” aldus wethouder Heleen Hooij.

Maar voor Mack zijn er meerdere wegen naar Rome. Met die tegels is het beter begaanbaar voor de gebruikers met die paardentrailers. Het voorkomt stofoverlast. De onderhoudskosten zijn lager. Het is financieel gewoon haalbaar. De VVD had er geen boodschap aan. De fractie zag geen grond om hier verandering in aan te brengen. Het pad ligt al eeuwen zo met puin. Het CDA was in ‘beginsel positief’ tegen een andere verharding, maar Trilokaal neigde toch naar een negatief oordeel. Het zijn toch wel forse kosten voor zo’n stukje weg. Een oordeel dat D66 deelde. Maar GroenLinks, PvdA en de fractie Piket vonden het toch wel het onderzoeken waard. En ook Trilokaal weifelde gedurende het debat. “Als het goedkoper kan is dat meegenomen”, wikte Martijn van Duijvenbode (Trilokaal). GroenLinks was meer resoluut. “Om onderzoek ernaar te doen, ik snap niet wie tegen kan zijn. Waar een wil is is een omweg”, verzuchtte Don Verhoeff (GroenLinks). “Geen nut geld in te stoppen. Het is niet goed uitgewerkt”, doofde Katja Heede (D66) het opbloeiende vuur. “Het moet verder uitgewerkt worden. Ga aan het werk, oppakken en kijken wat kan”, bedacht Paul Witteman (PvdA) positief. “We laten anders iets liggen”, voegde Dion Piket toe. De voorzitter concludeerde echter dat er geen meerderheid te vinden viel voor het doorrekenen van een verharding. Het ziet er naar uit dat na zoveel eeuwen van puinverharding het pad nog wel even zo blijft.

Meer berichten