Logo deteylinger.nl
Foto: pr.pixabay
Teylingen

Trilokaal heeft idee voor windturbines bij gemeentewerf

  Politiek

Teylingen • Trilokaal-raadslid Frans van Swieten ziet er wel wat in om bij de gemeentewerf windturbines te plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Ook vindt hij dat de gemeentelijke gebouwen nog niet genoeg verduurzaamd zijn. Hij heeft hierover twee moties ingediend. Deze worden op woensdag 8 september in de raadscommissie Bestuur besproken.

Door Nico Kuyt

Van Swieten vindt het geen goed idee om op grote schaal grote windmolens dicht bij woningen te plaatsen, want die hebben een negatief effect op de gezondheid en het prettig leven, maar de kleinere windturbines maken nauwelijks geluid. Voor deze windturbines wijst hij als voorbeeld naar de gemeente Amsterdam die op dit moment een energiezuinige transport hub aan het realiseren is met ook zo’n combinatie van zonnepanelen en windturbines. En met het plaatsen geeft Teylingen tevens het goede voorbeeld om inwoners op te wekken ook te investeren in het verminderen van fossiele energiebronnen door isolatie, verminderd verbruik en kleinschalige opwek van energie. 

Gemeentelijke gebouwen

Om het goede voorbeeld nog extra te versterken kijkt Van Swieten ook naar de gemeentelijke gebouwen. Die zijn naar zijn mening nog niet allemaal zo duurzaam als wel mogelijk is. Zo zijn veel van de gebouwen nog niet geïsoleerd aan dak, gevel, ramen en vloer. En bij veel gebouwen is nog niet de maximale hoeveelheid zonnepanelen of andere mogelijkheden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld een sedum dakbedekking, oftewel een groen dak, op gebouwen met een plat of licht hellend dak, want daar kleven naar zijn mening veel voordelen aan, zoals een koeler binnenklimaat, langere levensduur van de dakbedekking, wateropslag en het geeft in combinatie met zonnepanelen een betere opbrengst. Voor de kosten denkt hij aan de verkoop van gebouwen die geen nut meer hebben voor de gemeente. Van Swieten vindt nu dat B&W moet gaan onderzoeken welke gebouwen kunnen worden afgestoten. En met de opbrengst van deze verkoop te gaan verduurzamen. En later kan een eventuele meeropbrengst van de opwek weer gebruikt worden voor verdere verduurzaming.

Meer berichten