Afbeelding
Foto: MV

Jongeren koppelen aan jonge statushouders

Politiek Teylingen

Teylingen • Wethouder Arno van Kempen vindt het een leuk idee om jongeren als maatje te koppelen met jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders. Hij neemt het idee uit de raadscommissie Welzijn mee in de overleggen over inburgering.

Door Nico Kuyt

Op 1 januari krijgt de gemeente de regierol terug en is de gemeente verantwoordelijk voor het aanbieden van inburgeringsonderwijs aan statushouders en andere inburgeringsplichtigen. De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) gaat deze uitvoeren. De raadscommissie Welzijn besprak maandag de nieuwe taak en was hierover enthousiast. Teylingen krijgt van het Rijk meer geld en kan zo maatwerk leveren. Het CDA opperde het idee om jongeren uit de wijk een soort maatschappelijke stage te laten doen als maatje voor de jonge nieuwkomers. De wethouder vond dit een heel leuk idee en neemt het mee. 

De ChristenUnie legde de vinger op het feit dat nu met mensen met een opleiding en ervaring weinig wordt gedaan. Als voorbeeld is er een tandarts die moet gaan schoonmaken omdat hij de kansen niet krijgt. De wethouder onderstreepte dat door meer geld juist ook maatwerk en een betere uitvoering geleverd kan worden. Na nog enkele specifieke vragen kon de commissie instemmen het voorstel als hamerstuk naar de gemeenteraad te sturen.

Uit de krant