Afbeelding
Foto: CC0

Wethouder betreurt gebrek communicatie rond inzameling oud papier

Politiek Teylingen

Teylingen • “Dit hadden we beter moeten communiceren”, erkende wethouder Heleen Hooij over het besluit van B&W om met het inzamelen van oud papier te stoppen. De raadscommissie Bestuur besprak de stopzetting, die tot onrust onder de verenigingen leidde.

door Nico Kuyt

Er is gekozen om te stoppen omdat de ophaalbedrijven vanwege de veiligheid niet meer met vrijwilligers willen werken. Dit bleek uit een aanbesteding. B&W stelde enkele scenario´s op en besloot voor papierbakken op eigen terrein van de verenigingen. Die geen plek of terrein heeft, kan een papierbak in de open ruimte adopteren waarbij de opbrengst met de mede-adopteurs gedeeld wordt. Drie jaar is er een afbouwregeling voor het gemis aan inkomsten. De vijf grootste verenigingen werden uitgenodigd voor een gesprek, drie wilden eerst de achterban raadplegen en volgens Hooij waren er twee enthousiast, ze kunnen al moeilijk vrijwilligers vinden, waarna het besluit volgde.

Voldongen feit

“Dit is niet des Teylings”, vond het CDA. De verenigingen werden verrast door het besluit en voor een voldongen feit gesteld. De fractie wil dat met alle verenigingen wordt gesproken over methode en compensatie. “Jammer dat het zo gebeurt”, voegde D66 toe, die uitsprak erover teleurgesteld te zijn. “Een communicatieblunder en een gemiste kans”, wreef de PvdA extra zout in de wond. “Vervelend hoe dit nu lijkt te lopen,” klonk het iets milder bij de VVD, maar had vertrouwen dat B&W hieruit lessen zal leren. De ChristenUnie sloot zich hierbij aan. Echter, Trilokaal huldigde een andere mening. de fractie was wel bedroefd dat er verenigingen zijn die zich niet gehoord voelen, maar wees op de invoering van de Ja/Ja-sticker. Staat er niets op de brievenbus, of een Nee-sticker, dan geen ongeadresseerde post. Volgens de fractie gaat zo de helft van het oud papier verdwijnen. Een nieuwe insteek is nodig. En zo steunde zij hun wethouder.


Beter gekund

De wethouder verklaarde graag in gesprek te gaan met de verenigingen, voor de andere drie grote verenigingen was een datum al gepland. Zij verklaarde dat er wel goed gekeken is naar de mogelijkheden die er nog zijn voor het oud papier, maar dat de communicatie beter had gekund.

Hek dicht

Vooraf aan de bespreking kwamen Marcel Floor van St. Cecilia Voorhout en Albert Vink van RKVV Teylingen inspreken. Beiden waren niet tevreden met de uitkomst, onder andere de compensatie. Die is in hun ogen veel te mager Floor wenste verder nog een laatste ophaal om de inmiddels volle schuren met papier te legen en Vink wees erop dat een container op eigen grond wel leuk is, maar vaak kunnen de mensen het papier niet kwijt, want het hek is dicht.

Uit de krant