Afbeelding
Foto: MV

Meerderheid tegen onderzoek naar verplaatsen van station Voorhout

Politiek Voorhout

Voorhout • Het idee van de fractie Piket voor het plegen van een onderzoek of het zin heeft om het Voorhoutse station te verplaatsen, sloeg in de raadscommissie Ruimte niet echt aan. De fracties zagen er veel nadelen aan kleven. Ook Voorhoutse inwoners blijken naar verluidt niet echt enthousiast.

Door Nico Kuyt

Raadslid Dion Piket had voor het doen van een onderzoek een motie ingediend. Er zouden voordelen aan zitten, aldus Piket. Er is meer ruimte als het station richting Noordwijk wordt opgeschoven. Er zouden meer passagiers komen, zoals vanuit Noordwijk. Toeristen zouden er gebruik van maken, zoals naar het Keukenbos in Lisse. En autoverkeer van de weg halen.

Maar al die aannames vonden de meeste fracties te vaag. Zo is er veel onduidelijk. Het komt verder van het dorp te liggen. De kans is dat sneller de auto wordt gepakt. Het heeft dus een negatief effect op het milieu. Er is op de nieuwe plek weinig sociale controle, de veiligheid is in het geding. Wethouder Marlies Volten wees als voorbeeld naar station Sassenheim. Autoinbraken, fietsendiefstallen, de sociale controle telt. Daarnaast kost een onderzoek geld. En wil ProRail het wel? Al met al, een warm ontvangst kreeg het verplaatsen in de commissie niet. “Een goed idee, maar blijft voor ons bij een idee”, stelde Joanne de Mooij (ChristenUnie). ‘Luchtkastelen’, noemde Frank Beijk (VVD) het zelfs. 

Alleen Paul Witteman (PvdA) bleek positief. “Als we het niet onderzoeken komt het elk jaar terug. Even goed bekijken en dan kan het idee gesloten worden of er komt iets heel moois uit”, vond Witteman. GroenLinks nam het op zijn beurt mee terug naar de fractie om te bespreken of het kan steunen of niet. Die was er nog niet uit, maar de rest bleef negatief. 

De motie wordt nu in de komende gemeenteraad ter stemming voorgelegd, zoals het heet. Verandert er niets aan de standpunten, dan is de uitkomst duidelijk. 

Uit de krant