Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Teylingen

Burgemeester lid van Mayors for Peace

  Politiek

Teylingen • Burgemeester Carla Breuer wordt officieel lid van Nederlandse sectie van Mayors for Peace. Het college van B&W en het presidium van de gemeenteraad hebben daarmee ingestemd. De organisatie streeft naar een vreedzame internationale samenwerking om kernwapens de wereld uit te krijgen en zolang dat niet gebeurd is, het gebruik ervan te voorkomen.

Het verzoek voor het lidmaatschap is afkomstig van de voorzitter van de Nederlandse sectie van Mayors for Peace, burgemeester Gregor Rensen van Brielle. Mayors for Peace is een internationale organisatie, waarvan inmiddels 8063 gemeenten en regio’s uit de hele wereld via hun burgemeester lid zijn. Van de Nederlandse sectie van Mayors for Peace zijn op dit moment 162 burgemeesters lid, waaronder Leiden, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Noordwijk en Oegstgeest.

Burgemeester Hiroshima

De organisatie is opgericht door de toenmalige burgemeester van Hiroshima, Japan, de stad waar de allereerste kernbom tot ontploffing is gebracht. Mayors for Peace veroordeelt ook de ernstige schending van het internationaal recht door de aanval van Rusland op buurland Oekraïne.

Elke stem telt

Burgemeester Breuer beseft dat Nederland en zeker Teylingen een kleine invloed op dit wereldwijde probleem kan uitoefenen. “Toch vind ik het belangrijk om me daar voor in te zetten. Ook onder onze inwoners zijn er zorgen, zeker nu het conflict in Oekraïne actueel is. Elke stem telt en met ruim achtduizend burgemeesters kunnen we een krachtig signaal afgeven.” 

Lespakketten en tentoonstellingen

Dat ook de fractievoorzitters van de gemeenteraad instemmen met haar lidmaatschap is, stemt de burgemeester positief. “Het is belangrijk dat er voor deze functie ook een gemeentelijk draagvlak is. Het prikkelt ons allemaal om na te denken over hoe we kernwapens de wereld uit kunnen krijgen. De organisatie stelt ook lespakketten te beschikking voor leerlingen van basis- en voorgezet onderwijs en er zijn tentoonstellingen te lenen.” 

Meer berichten