Afbeelding
Foto: pr.

Campagne tegen peuken

Politiek Voorhout

Teylingen • De PvdA en CDA willen dat B&W de strijd aanbindt tegen de peuken. En ook het rookvrij maken van de sportterreinen mag wel een boost krijgen. Dit bleek uit de vergadering van de raadscommissie Ruimte vorige week.

Door Nico Kuyt

Aanleiding is de peukenbrandbrief aan de gemeenteraad van de zwerfafvalvrijwilligers Teylingen Schoon. Die hebben in enkele dagen in totaal 26.681 peuken opgeraapt en zij vragen om maatregelen. Paul Witteman (PvdA) constateert dat er nog veel peuken rond de winkels liggen. Er zijn er die hun verantwoordelijkheid nemen en opruimen, maar ook die het niet doen. Witteman vroeg B&W om een voorlichtingscampagne te starten en als dat niet lukt, desnoods te handhaven. Wethouder Heleen Hooij kon Witteman melden dat zij die voorlichting gaat geven en vervolgens aanspreken.

KTS

Ook Joep Derksen (CDA) kaartte de peuken aan. Hij wees als voorbeeld naar de Nagelbrug. Na het weer opengaan van de KTS is het weer een grote rommel in de tunnel. Derksen vroeg of het niet mogelijk is een afvalbak te plaatsen aan de zijde van de KTS en tevens het gesprek met de school aan te gaan. Dat gesprek zegde wethouder Heleen Hooij meteen toe, maar de prullenbak gaat niet lukken. De tunnel is van de provincie en die wil daar zo’n bak niet, want dat kan gevaar opleveren voor de fietser.

Rookvrije sportterreinen

Derksen wees verder op het rookvrij maken van de sportterreinen. Al wat jaren geleden is onder leiding van voormalig wethouder Bas Brekelmans een beleid hiervoor opgesteld, maar daar wordt nog niet overal gehoor aan gegeven. Derksen vroeg wethouder Reny Wietsma om overleg te starten met als inzet de terreinen op 1 januari rookvrij te laten zijn, want roken, kinderen en sport gaan niet samen, zo beklemtoonde hij. Wietsma zegde toe met de sportverenigingen het gesprek aan te knopen en wees naar het gezondheidsbeleid van de gemeente met als speerpunt ‘niet roken’ en het actieplan voor een rookvrije generatie.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant