Afbeelding
Foto: pr./CC0/PxHere

Brandbrief inwoner over overlast houtkachels

Politiek Voorhout

Voorhout • Een bewoner in de Baarslaan heeft een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd over houtkachels, open haarden en allesbranders rond zijn woning. De schrijver heeft er veel last van en problemen in de gezondheid. Eerder stuurde de inwoner een mail gestuurd naar Progressief Teylingen (PT). Die heeft een motie opgesteld. Maar wethouder Elsbeth Koek is ook al bezig met een campagne over het stoken.

Door Nico Kuyt

De bewoner schrijft ‘best wel wanhopig’ te zijn door deze ‘ellende’ en vermoedt dat alleen verhuizen nog helpt. Mede door de stijgende energieprijzen komt er steeds meer houtstook. Rondom de woning zijn er zo’n 30, 40 open haarden en die stoten naar eigen zeggen de laatste tijd ‘heel veel vieze lucht’ uit. “Er wordt ook volop gestookt als het windstil is en dan is het code rood. Dan blijft de vieze lucht nog meer hangen tussen de huizen.” 

Gemeente en Omgevingsdienst werden gebeld, maar daar kwam de bewoner niet verder. Het huurhuis van Stek heeft geen kunststofkozijnen met driedubbel glas, wat enorm zou kunnen helpen bij het buiten houden van de stank. Maar dan nog, er kan niet worden geventileerd voor het slapen. En een dure luchtreiniger aanschaffen, is ook geen optie. 

Communicatie

De bewoner benaderde Dion Piket (PT) om te kijken of de politiek iets kan betekenen. De schrijver pleit voor betere communicatie, het strafbaar maken bij het stoken van fout of nat hout of andere viezigheid en bij windstil, het moet registreren bij de gemeente van de open haard branders om makkelijker te handhaven en een extra gemeentelijke belasting voor houtstokers. “Als zoveel mensen er last van hebben en gezondheidsproblemen krijgen, dan zou houtstoken en ook de allesbranders en vuurkorven in de zomer verboden moeten worden. De mensen die graag een ‘fikkie stoken’ staan er mogelijk niet bij stil dat het zoveel overlast veroorzaakt bij omwonenden. In dat geval kan extra communicatie de houtstokende burgers meer bewust maken hiervan”, aldus de bewoner.

Campagne

Piket stelde een motie op die B&W oproept om de inwoners te informeren over een goede houtstook en daarbij alle beschikbare media te gebruiken. Om voorlichting te geven over welke brandbare materialen er mogen worden verbrand, het jaarlijks laten vegen van de schoorsteen, het niet stoken wanneer het mistig is en de ernstige gevolgen voor buren bij onjuist gebruik. Intussen was de wethouder al bezig met de campagne: ‘Veilig en warm de winter door’, een wekelijkse aandacht over veilig stoken. Wethouder Koek vraagt zich nu of de motie nog zin heeft, maar daar gaat de wethouder niet over. 

De campagne is opgezet nadat diverse signalen inkwamen over de risico’s die bewoners lopen, door hun huis op een alternatieve, en soms onveilige, manier verwarmen vanwege de hoge gasprijzen. Een campagne van de Veiligheidsregio wordt naar lokaal doorvertaald, met als doel mensen te waarschuwen. De komende periode zal er iedere week een bericht worden gedeeld in de gemeenteberichten en op sociale media over onderwerpen als goede ventilatie, kaarsen op een veilige plek, onderhoud van de schoorsteen, snoeren en stekkers, middelen tot waarschuwing, onderhoud van de CV-ketel of gaskachel en geen gebruik van gasflessen in de woning. (NK)

Uit de krant