De boa's in Katwijk dragen sinds 2020 een bodycam.
De boa's in Katwijk dragen sinds 2020 een bodycam. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Boa’s krijgen bodycams: Camera pas aan als situatie uit de hand dreigt te lopen

Politiek Teylingen

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn vanaf het voorjaar standaard uitgerust met een bodycam (camera). Door veel gemeenten in Nederland wordt dit al toegepast. De boa’s zetten de bodycams alleen aan wanneer sprake is van een bedreigende situatie. 

De politie en het Openbaar Ministerie kunnen de beelden eventueel opvragen voor opsporingsdoeleinden van strafbare feiten. “Natuurlijk is de situatie in de dorpen in de Bollenstreek anders dan in grote steden”, schrijven de gemeenten. “Maar ook hier wordt de handhaving van regels niet altijd positief beleefd. Agressie komt bijvoorbeeld voor bij het uitdelen van parkeerboetes, bezoeken van hangplekken in de avond en andere situaties waarbij gehandhaafd moet worden.”

Camera aan als situatie als de hand dreigt te lopen
De boa’s kunnen met een bodycam beeld en geluid registreren tijdens hun werk. De kleine camera wordt op het uniform bevestigd. Een boa zet de camera pas aan wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Ze melden aan de betrokkenen dat hij de camera aanzet. Ze worden gebruikt als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten, de opsporing of vervolging van strafbare feiten of op verzoek van een boa (of agent) voor evaluatie van zijn eigen handelingen.
De betrokkenen kunnen de beelden opvragen. Dit dient te gebeuren binnen 28 dagen, anders worden de beelden vernietigd.

Preventieve werking
Eerdere evaluaties hebben uitgewezen dat het dragen van een bodycam vooral ook preventief werkt voor de veiligheid van de boa’s. Bodycams hebben een de-escalerend effect. In de praktijk zal het aanzetten van de bodycam slechts incidenteel het geval zijn. De burgemeesters zijn van mening dat dit een goede aanvulling is op de uitrusting van de boa’s.

Burgemeesters Arie van Erk (Hillegom), Lies Spruit (Lisse) en Carla Breuer (Teylingen): “Wij willen dat onze dorpen een veilige plek zijn om te wonen, te leven en te werken. Dit laatste betreft voor nu dus het werk van onze boa’s. Zij helpen onze gemeenten veilig te houden en daar moeten ze ook de juiste uitrusting voor krijgen.”
De bodycams worden binnenkort geleverd. De boa’s worden dan nog getraind om hiermee te werken. In het voorjaar zijn ze dan standaard hiermee uitgerust.

Uit de krant