Afbeelding

Financiële tegenvaller dreigt in gemeentelijke portemonnee

Politiek Teylingen

Teylingen • Leek het nog positief uit te vallen met een plusje op het jaarsaldo voor de gemeente van 261.000 euro, de recente Tussenrapportage verwacht nu een duik in diep rood. Het saldo over 2023 dreigt uit te komen op ruim 2,1 miljoen in de min. De raadscommissie Bestuur toonde zich vorige week bezorgd.

Door Nico Kuyt

In de Tussenrapportage staat vermeld wat de gemeente allemaal heeft gedaan en de voortgang van de geplande activiteiten. Het saldo zo fors in het rood deed enige huiver bij de fracties insijpelen. “Een fikse tegenvaller en donkere wolken”, deelde wethouder Marlies Volten het gevoelen, alhoewel het nog een prognose is. Er zijn nog een aantal onzekerheden die het verwachte saldo nog kunnen beïnvloeden. Maar B&W kijkt alvast naar maatregelen. Die zullen in het najaar bij de behandeling van de Begroting met de gemeenteraad worden besproken. 

Geen invloed

Het negatieve saldo is voornamelijk te wijten aan ontwikkelingen waar de gemeente nauwelijks invloed op heeft. Het gaat om ‘open einde’-posten. Zo zijn de kosten voor jeugdzorg gestegen door meer complexe zaken. “Bij de jeugd hebben we niets te kiezen, als je pech hebt, heb je pech. Dan krijg je de rekening”, aldus Volten. Ook is er de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) met tegenvallers in het sociale domein. 

Veel gaat niet door

Bij de pogingen om de cijfers weer zwart te krijgen, neemt de wethouder een idee van Dion Piket (Progressief Teylingen) mee. Hij constateerde dat van de geplande activiteiten een heleboel niet is gedaan. Daar zitten onderdelen bij die geld opleveren. Neem nu zonnepanelen langs de wegen en op het parkeerdek van station Sassenheim. Ook voor de verenigingen kan iets worden gedaan. Na een korte bespreking en met een ‘het is zoals het is’ gaat de Tussenrapportage als hamerstuk naar de gemeenteraad van 28 september.

Uit de krant