Per etmaal komen gemiddeld tussen de 176 en 246 vliegtuigen over. | Foto: archief
Per etmaal komen gemiddeld tussen de 176 en 246 vliegtuigen over. | Foto: archief Foto: Caroline Spaans

Overal in Teylingen geluidshinder van vluchten van en naar Schiphol

Politiek Teylingen

Teylingen • Er is geen plekje in de gemeente waar geen hinder van vliegtuiggeluid van vliegtuigen van en naar Schiphol wordt ervaren. Ook is er een duidelijke toename in het aantal passages. Dit blijkt uit een jaarrapportage Vliegtuiggeluid 2022 opgesteld door de Omgevingsdienst West-Holland.

Door Nico Kuyt

Vanaf 2009 wordt het vliegtuiggeluid in Teylingen gemeten. Dit wordt uitgevoerd door een netwerk van 24 meetposten verspreid over de regio door Sensornet. De meetgegevens zijn beschikbaar voor eenieder op de website www.sensornet.nl. Verder heeft NOMOS, het meetsysteem van Schiphol, eind 2014 een geluidmeetpost in Warmond opgesteld en sinds 2016 ook in Sassenheim, maar dat is een heel apart traject. De meetgegevens van Sensornet worden gebruikt om te vergelijken met deze van Schiphol en de overheid. Nu blijkt uit de jaarrapportage van Sensornet dat er circa 417.439 vliegtuigbewegingen zijn geweest. Dit is een stijging van ongeveer 64 procent ten opzichte van 2021, een herstel van de coronacrisis met een hoger gebruik van de Kaagbaan. Het aantal melders met klachten werd meteen ook een stuk hoger, namelijk een derde. Tevens is het aantal nachtvluchten met circa 44 procent gestegen, maar dat ligt nog ruim onder het maximum dat voor dit soort vluchten is vastgesteld.

Elke windrichting

In heel Teylingen is hinder van landend verkeer op de Kaagbaan. De zwaarste bundel loopt via Warmond over de oostkant van Sassenheim, maar er is ook inwevend verkeer vanaf zee. Ook is hinder van startend verkeer tussen Lisse en Sassenheim en langs Sassenheim richting Katwijk. Hierdoor is er bij elke windrichting wel sprake van vliegtuiglawaai. Per etmaal waren er in Teylingen gemiddeld tussen de 176 en 246 vliegtuigpassages. De J.P. Gouverneurlaan in Sassenheim is de prijswinnaar met 246, maar wordt met 242 op de voet gevolgd door de Wilhelminalaan. Aanstormend talent is de Smirnoffstraat met 203, echter de Bonekruidstraat in Voorhout is gediskwalificeerd vanwege diverse storingen, wat leidde tot vervanging van de meetpost, maar heeft er toch nog 176 geteld. In het aantal nachtvluchten is de Wilhelminalaan kampioen met gemiddeld 23 per etmaal, gevolgd door de J.P. Gouverneurlaan met 20. In Teylingen was het vliegverkeer redelijk gelijkmatig verdeeld over de dag, met een piek rond 10.00 uur en 13.00 uur. De nachtvluchten vallen tussen 22.30 uur en 6.30 uur.

Ernstige hinder

De meeste vliegtuigpassages in Teylingen hebben een geluidniveau met een SEL-waarde tussen de 59 en 80 dB, het grootste aantal ligt tussen de 66 en 72 dB. In Teylingen ervaart een iets hoger percentage, namelijk 28 procent, van de volwassenen ernstige geluidshinder in vergelijking met de overige gemeenten in de regio met gemiddeld 26 procent. Voor de volwassenen van 65 jaar en ouder, ervaart een significant hoger percentage van 35 procent ernstige geluidshinder. Ook ervaren meer Teylingers, 31 procent, een slaapverstoring in de nachtperiode door het geluid van vliegtuigen dan in de overige gemeenten werd geconstateerd.

Uit de krant