Afbeelding
Foto: pr

Aflosperiode bij schuldhulp wordt met 18 maanden voor de helft korter

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeenteraad gaat de periode van aflossen bij schuldhulp voor personen verkorten van 36 naar 18 maanden. De raadscommissie Welzijn gaf er vorige week brede steun aan. Zo is de inwoner in zo’n traject sneller van de schuld af en dat geeft minder stress en onzekerheid.

Door Nico Kuyt

Door het Rijk is de Faillissementswet begin dit jaar gewijzigd met daarin de verkorting naar 18 maanden. “Het is wenselijk dat ook het gemeentelijke (minnelijke) traject wordt verkort naar 18 maanden”, vindt B&W. Het doel van de verkorting is het bieden van perspectief op een schuldenvrije toekomst voor inwoners in een problematische schuldsituatie. Daarnaast wordt door het wijzigen van de aflosperiode de drempel verlaagd om schuldhulpverlening te vragen. Het Beleidsplan schuldhulpverlening ISD Bollenstreek 2022-2025 wordt dan ook aangepast. Het uitgangspunt is om het per 1 januari 2024 van kracht te laten zijn.

Positief

De raadscommissie kon volledig instemmen. Wel plaatsten de fracties nog enkele opmerkingen. Vragen leefde er bij Trilokaal, de ChristenUnie en Progressief Teylingen of de schuldeisers nog wel terug krijgen wat ze eisen. En het CDA vroeg zich af of er wel huisbezoeken plaatsvinden om zo het tempo te versnellen. En D66, Progressief Teylingen en GroenLinks mistten een vermelding van duurzaamheid in het raadsvoorstel. Wethouder Elsbeth Koek kon de huisbezoeken bevestigen. Die vinden plaats. “Hoe sneller we mensen helpen, hoe minder problemen er zijn”, aldus de wethouder. Het heeft verder weinig zin om nu duurzaamheid nog in de tekst te verwerken. 

En er komt geen overgangsregeling voor hen die nu in de sanering zitten. Het treft 34 inwoners die langer dan 18 maanden in het traject gaan zitten. Voor alle schuldeisers met wie afspraken zijn gemaakt, verandert er dus niets. Er zijn gemeenten die een regeling hebben, maar B&W stelt dat er dan rechtsongelijkheid kan optreden. Voor die 34 zou er dan opnieuw onderhandelingen moeten worden opgestart, en als er een aantal eisers zegt: ‘Dat willen we niet’, krijg je een groep wel en een deel niet. “Als B&W hebben we dan ook maar besloten: gelijke monniken gelijke kappen”, besloot de wethouder. Het voorstel gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad van 14 december.

Uit de krant