Afbeelding
Foto: pixabay

Storing straatverlichting kan soms lang duren

Politiek Warmond

Warmond • Wethouder Reny Wietsma vindt het vervelend dat de storing van de straatverlichting in Warmond zo lang duurt om het op te lossen, maar soms kan het niet anders, zo verklaarde zij vorige week de raadscommissie Ruimte op vragen van Paul Witteman (PvdA).

Door Nico Kuyt

De storing zorgde dat een groot deel van Warmond zich in het duister hulde. De woensdag daarop kreeg een deel weer licht. Het zorgde wel voor veel overlast. Maar soms is dat niet te voorkomen, volgens Wietsma: “Storingen in de openbare verlichting worden verdeeld onder reguliere en spoedmeldingen. De laatste worden direct aangepakt, bijvoorbeeld vanwege gevaar van elektrocutie. Dat gebeurt binnen twee uur. Bij geen spoed gaat het om maximaal tien werkdagen. De gemeente zorgt er dan voor dat de aannemer tien dagen de tijd heeft om het te herstellen. Maar als het een complexe storing betreft, is er soms een langere doorlooptijd, want soms zijn er meerdere partijen betrokken, bijvoorbeeld als het gaat om het ondergrondse net. Dan kan geen direct herstel plaatsvinden en wordt netbeheerder Liander betrokken vanwege de ondergrondse leidingen. Het herstel moet ook veilig gebeuren en het kan zijn dat de stroom eraf gaat. Ook moeten graafwerkzaakheden gemeld worden vanwege meerdere kabels in de grond. Dat zorgt ervoor dat het enige tijd kan duren. Hiervoor is er geen termijn.” 

De wethouder gaf aan dat geleidelijk wordt overgegaan op LED-verlichting die minder last heeft van storingen. “In veel gevallen wordt het heel snel opgelost, maar de gemeente kan niet verhinderen dat het soms wat langer duurt.” Als het zeer onveilig is kan de aannemer grijpen naar een noodoplossing, antwoordde zij op vragen van de Partij voor Teylingen. Het gaat dan om noodlichtmasten met aggregaten. Maar dat is geen oplossing voor een hele woonwijk.

Uit de krant