Logo deteylinger.nl
Ali in Papendal met een trainingspak aan van het Nederlands team. | Foto: pr.
Ali in Papendal met een trainingspak aan van het Nederlands team. | Foto: pr.
Sassenheim

Ali naar EK rolstoelbasketbal

  Sport

Sassenheim • Het is nu al een bijzondere prestatie en dan moet het toernooi nog beginnen: Ali Alkanaany uit Sassenheim vertrekt begin januari naar Italië voor het Europees Kampioenschap Rolstoelbasketbal onder 22. Met zijn 13 jaar is hij een van de jongste deelnemers.

Net twee jaar speelt Ali basketbal. Hij heeft nooit kunnen lopen en verminderde kracht in zijn linkerarm, maar sporten doet hij graag. Zijn basketballeven begon in het Rijnlands Revalidatiecentrum in Leiden, maar al snel was daar de uitdaging weg. Die werd gevonden bij basketbalvereniging Grasshoppers in Katwijk, waar een rolstoelteam is. Onder leiding van coaches Jaap van Beelen en Mirjam Zwaan maakt Ali veel progressie en dat blijft niet onopgemerkt. Bondscoach Irene Sloof selecteerde hem voor het Nederlands Team onder 22.

Overnachten op Papendal

Het is al met al een drukke tijd voor de international. Naast de woensdagtraining bij zijn club, traint Ali nu ook op donderdag en vrijdag in Papendal. Zijn trotse moeder brengt hem op donderdag, nadat zijn schooldag op het Rijnlands Lyceum Sassenheim erop zit, en haalt hem vrijdag weer op. Voor de sporters is er de mogelijkheid om te overnachten op Papendal. En dan zijn er natuurlijk ook nog de wedstrijden; vaak staan er in het weekend één of twee op het programma.

Europees kampioenschap op 8 januari

Op 8 januari het Nederlands Team onder 22 naar Italië voor het Europees Kampioenschap. De laatste keer dat Oranje zich plaatste, was vijf jaar geleden. De kampioenschap past dan ook perfect in de voorbereidingen voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Een toernooi waar Ali nu al van droomt.

Meer berichten