Emma Brocken scoort een vrije worp voor Forwodians. | Foto: pr.
Emma Brocken scoort een vrije worp voor Forwodians. | Foto: pr. Foto: pr.

Forwodians knokt, wint en houdt zicht op het kampioenschap

Sport Voorhout

Voorhout • Enigszins zenuwachtig waren de basketbaldames van Forwodians wel na de verliespartij vorige week tegen Cady '73 in Capelle aan de IJssel. In de strijd naar het kampioenschap moeten de dames vanaf nu alle wedstrijden winnen. Zaterdag stond de wedstrijd tegen D.B.V. Rowic in Dordrecht gepland.

Sabine den Os, Zeneb Mansour Baker, Monique van der Lans, Emma Brocken en Lotte van der Hulst gaan als starting five het veld op. Zeneb staat klaar voor de sprongbal maar de bal komt in handen van Rowic. Rowic doet een aanval naar het bord maar mist, Zeneb pakt de rebound en de bal wordt rondgespeeld naar Lotte die in de tweede minuut de eerste score voor Forwodians maakt. In dezelfde minuut weet Lotte nog een keer te scoren en Zeneb krijgt vrije worpen toegekend nadat Rowic een fout op haar maakt. Een van de twee vrije worpen is raak de stand is 1-5.

Driepunters

Dan gaat Rowic in de aanval en Forwodians heeft moeite met de verdediging. Rowic scoort vijf keer achter elkaar waarvan twee keer een driepunter. Dankzij Marjon van Egmond komen er ook scores van Forwodians op het bord, maar Rowic behoudt de voorsprong in de eerste periode (17-11).

Onderscheppingen
In de tweede periode scoort Sabine den Os drie keer een driepunter, waardoor Forwodians op voorsprong komt. Emma Brocken breidt de voorsprong uit door scores uit identieke situaties. Twee keer onderschept ze de bal en scoort. In de laatste seconde weet Monique van der Lans nog te scoren voor Forwodians en brengt de tussenstand op 26-31 voor Forwodians.

Kleine voorsprong

Rowic heeft tijdens de pauze goed kunnen herstellen en start de derde periode met een driepunter en twee gewone scores. Forwodians scoort tegen en de stand is 33-33. De zenuwen krijgen grip op het spel. Gelukkig weten zowel Brocken als Fenny van den Nouland te scoren en gooit Den Os nog een driepunter binnen, zodat Forwodians met een kleine voorsprong van 41-45 de vierde periode gaat.

Knokken voor de overwinning

Daarin blijft het knokken voor elk punt. In de zevende minuut is het 50-53. Rowic ruikt een overwinning en komt nog even sterk terug. Den Os brengt met haar zesde driepunten de stand op 50-56,  maar er zijn dan nog twee minuten te spelen. Rowic krijgt twee vrije worpen en benut deze ook. Door een driepunten wordt het zelfs 55-56. Rowic mag de bal uit nemen, maar vraagt eerst om een time-out om hun laatste aanval te bespreken. Veel komt er van dat plan niet terecht, want Brocken maakt de belangrijke steal voor Forwodians.

Rowic maakt expres een fout en Forwodians mag uit nemen. Met 5.9 seconden op de klok neemt coach Tim van Zelst een time-out om de laatste seconden te bespreken. Den Os neemt uit maar dankzij Rowic gaat de bal binnen vier seconden uit. Met nog 1.8 seconden op de klok neemt de coach wederom een time-out. Uitnemen, vangen en vasthouden tot het eindsignaal gaat.

Wedstrijd tegen nummer twee

Door de winst houdt Forwodians zicht op het kampioenschap. Op zaterdag 25 maart staat de wedstrijd tegen nummer twee B.C. Shooters in Bunschoten gepland.