| Foto: pr.
| Foto: pr.

Foreholte speelt gelijk tegen hekkensluiter, maar doet toch goede zaken

Sport Voorhout

Voorhout • Na een indrukwekkende minuut stilte voor Jober Thoen, erelid van SV DONK, begon hekkensluiter DONK, aan de thuiswedstrijd tegen de nummer voer, Foreholte. De Voorhouters verschenen in hun sterkste formatie aan de start in Gouda, terwijl DONK nogal wat wissels had moeten toepassen. Winst voor Foreholte was een absolute noodzaak om bij de subtop te blijven aanhaken. Na afloop bleken de Voorhouters, tot verbijstering, goede zaken te hebben gedaan.

In de vierde minuut opende Foreholte sterk door een vloeiende aanval over de linkerkant, waarbij Pim Spreeuw de bal bezorgde bij Rik Grondel. Op zijn beurt bediende hij Christian Guijt die de bal aflegde op aanvoerder Tom Bleijswijk. Zijn schot verdween naast het doel. Terwijl scheidsrechter Van Sprang moeiteloos buitenspelsituaties van Rik Grondel had teruggefloten, bevreemdde het enorm dat hij van afstand DONK-spits Mohammed Jrezzi liet doorgaan op keeper Matthijs Guijt. Jrezzi speelde de bal met speels gemak over Guijt heen en leek probleemloos de score te gaan openen. Even had hij moeite de bal te controleren. Op dat moment was Guijt weer terug om een zeker lijkend doelpunt te voorkomen.

Slappe kopbal

In de twaalfde minuut had Foreholte op voorsprong moeten komen toen Rik Grondel zich handig ontdeed van zijn directe tegenstander. Zijn voorzet was precies op het voorhoofd van topscoorder Sam Lemmers. De supporters telden 'm al, maar Lemmers kwam niet verder dan een slappe kopbal in handen van doelman Bas van der Eem. In de zestiende minuut moest Oscar Arroyo plotseling de geblesseerde Tjeerd van der Zwaan vervangen. Arroyo kweet zich de rest van de wedstrijd samen met Roy Dickhoff op inzet dusdanig van zijn taak dat de DONK-aanval wellicht dreigend was maar geen enkele kans kreeg.

Twijfel over doelpunt

Ongewijzigd verschenen beide teams weer aan de tweede helft. Opzienbarend was dat bij Foreholte, op verzoek van scheidsrechter Van Sprang, grensrechter Spreeuw plotseling langs de lijn liep. In de gehele tweede helft paste scheidsrechter Van Sprang zich moeiteloos aan het niveau van beide ploegen. Het was dan ook in het beeld van de wedstrijd dat DONK op voorsprong kwam toen in het doelgebied na een hoge bal middenvelder Marvin Vat in een mêlee van DONK-aanvallers keeper Guijt met bal en al over de doellijn gooide (1-0). Eenieder verwachtte het fluitsignaal, maar de leidsman wees naar het midden.

Passie en inzet beslissend

Beide ploegen bakten er voetballend weinig tot niets van. De wedstrijd zou op passie en inzet beslist worden. Uitblinkend daarin was linkervleugelverdediger Jeffrey Berlijn. Voortdurend dreef hij zichzelf en zijn geelzwarte ploeggenoten naar voren. Tot werkelijke kansen leidde dat geen enkele keer, maar DONK had verder geen keuze. Er moest gewonnen worden om nog enige kans te maken op verlenging van het verblijf in de tweede klasse.

Goal Arroyo

Lange tijd leek die doelstelling bewaarheid te worden. Foreholte werkte zich een slag in de rondte, maar kon nauwelijks een vuist maken. Lemmers kopte nog een keer naast uit een voorzet van Christian Guijt. In de 86e minuut kwam de gelijkmaker figuurlijk uit de lucht vallen, daar waar dat bij het openingsdoelpunt letterlijk was. Pim Spreeuw verzond een van zijn lange voorzetten en invaller Toni Arroyo schampte de bal dusdanig met het hoofd dat deze in de rechterhoek binnenviel (1-1).

Gestegen op de ranglijst

Beide ploegen poogden in de resterende tijd de drie punten nog binnen te halen, maar het enige wat ze ten deel viel was een aantal gele kaarten en zelfs een behoorlijk zware rode kaart voor invallende Donkiaan Issam Aarab. Na 95 minuten geploeter van welke kant dan ook kwam er een einde aan iets dat meer op strijd dan op voetbal leek. Met de eindstand kon een ieder wel leven gezien het beeld van de gehele wedstrijd. DONK ging op weg naar de derdeklasse, Foreholte bleek na afloop van de wedstrijd één plaats op de ranglijst te zijn gestegen.