Logo deteylinger.nl
Ter Leede vrouwen 1. | Foto: pr.
Ter Leede vrouwen 1. | Foto: pr.
Sassenheim

Vrouwenvoetbal zit in de lift

  Sport

Sassenheim • Ruim twee miljoen tv-kijkers zagen de Oranje Leeuwinnen winnen en het Europees kampioenschap veroveren. Voetbal voor vrouwen wordt steeds populairder, merken ze ook bij de Teylingse clubs. Bij Ter Leede hebben ze met extra belangstelling gekeken: oud-speelster, coach en de huidige bondscoach Sarina Wiegman won al heel wat titels in Sassenheim.

Terwijl de heren van Ter Leede 1 het kampioenschap in de Hoofdklasse misliepen op doelsaldo, waren hun vrouwelijke collega's wel succesvol. Zij werden kampioen van de Topklasse door op de slotdag met 3-1 te winnen van Jong ADO Den Haag. De ploeg van coach Judith Kuipers veroverde hiermee hun achtste kampioenschap en kroonde zich tot de beste amateurploeg van Nederland.

Wiegman

Ook de nationale vrouwenploeg, de oranje leeuwinnen, staan sinds het Europees kampioenschap aan de top. Bondscoach Sarina Wiegman en haar team kroonden zich in de Grolsch Veste tot Europees kampioen na een overwinning op Denemarken. Bondscoach Sarina speelde maar liefst negen seizoenen bij Ter Leede en won in deze periode twee landstitels en de KNVB Beker, waarna zij als hoofdtrainster van de vrouwen hoofdmacht nogmaals de dubbel van het Nederlandse vrouwenvoetbal naar Sassenheim bracht.

Samenwerking Ter Leede en Teylingen

De sportieve prestaties hebben ook grote impact op de jeugdafdeling. "Steeds meer meisjes weten de weg naar sportpark de Roodemolen te vinden" vertelt vrouwen-voorzitter Jolanda Remmelzwaal. Door een goede samenwerking met de rood-zwarte buren van Teylingen komen er volgend seizoen maar liefst drie volwaardige vrouwen jeugdteams in actie. Naast een MO19 elftal zullen er voor het eerst ook een volledig MO15 en MO11 damesteam deelnemen aan de competitie.

Al met al zit het vrouwenvoetbal bij Ter Leede en bij Teylingen dus flink in de lift. Ook bij Foreholte in Voorhout bloeit het damesvoetbal en in Warmond bij Warmunda zijn vorig seizoen twee meisjesteams gestart. Het enige en eerste vrouwenelftal werd in het voorjaar kampioen en speelt aankomend seizoen in de derde klasse.

Kwaliteit

De rood-gelen uit Sassenhiem hebben dan natuurlijk ook een naam hoog te houden. Het gaat hierbij niet alleen om kwantiteit maar vooral ook om de kwaliteit. Technisch coördinator Ruud van der Meer wil vasthouden aan en zorgen voor continuïteit binnen de staf. Van der Meer: "Vasthouden aan de eigen principes en geduld hebben. Dan komt resultaat vanzelf. Een strakke piramide waarin vrouwen 1 en 2 op het hoogste niveau dicht bij elkaar voetballen, maar waar ook vrouwen 3, en de jeugd een rol van betekenis zullen spelen. Dit alles zonder te vergeten dat er ook plek moet zijn voor recreatief vrouwen en meisjesvoetbal binnen de club."

Voor alle meisjes (en ook jongens) startte afgelopen maandag op sportpark de Roodemolen voor de 33e keer de voetbalvakantieweek. Met als hoogtepunt dit jaar een voetbalclinic onder leiding van Henk Wisman, hoofdcoach heren 1. Over een aantal weken start het voetbalseizoen 2017-2018. Voor meer informatie op www.terleede.nl.

Meer berichten