Afbeelding
Foto: pr.

Niels Langeveld sluit debuutseizoen af met podiumplek op Hockenheim

Sport Sassenheim

Sassenheim • Niels Langeveld heeft zijn eerste seizoen in de TCR Germany afgesloten met een zwaarbevochten podiumplek. Op de Hockenheimring passeerde de coureur in de eerste race op zaterdag de finish als zesde. Op zondag lag Langeveld de gehele race onder zware druk, maar wist hij de Audi RS3 LMS toch als derde binnen te brengen.

In zijn eerste kwalificatiesessie verraste Niels Langeveld met de snelste tijd. "De Hockenheimring is een redelijk kort circuit en zelfs het kleinste foutje is al funest. Ben je tweetiende langzamer, dan val je al buiten de top zes die doorgaat naar de tweede kwalificatiesessie. De top zes van elke groep gaat door naar de tweede qualificatierace, waar de startposities van de top twaalf bepaald wordt voor beide races," legt de Sassenheimer uit.Zijn gelijk bleek in de tweede ronde, want met een ronde van 1:48.789 over de 4.574 lange baan was Langeveld tweetiende van een seconde langzamer dan zijn tijd uit  de eerste sessie. Nu leverde dit hem de achtste startpositie op voor de eerste race. Het betekende voor de Racing One-Audi door de reversed grid van de top tien echter ook een kansrijke derde startplek op voor de tweede race op zondag.

Rommelig

Bij de start van de eerste race op zaterdag behield Langeveld zijn achtste positie, maar de beginfase verliep erg rommelig en de Racing One-coureur moest oppassen in al het geweld niet geraakt te worden. Dat lukte en toen de twee rijders voor hem een hevig gevecht leverden kon Langeveld profiteren. Hij won twee plekken en had zicht op de rijder voor hem. Dertien minuten voor het einde van de eerste race veroorzaakte een heftige crash van een concurrente echter voor een langdurige safetycarperiode. De race werd vroegtijdig beëindigd achter de safetycar, zodat Langeveld zich tevreden moest stellen met een zesde plaats.

Goed einde

Op zondagmiddag was Langeveld erop gebrand om zijn debuutseizoen in TCR Germany goed te eindigen. Bij de start wist hij zijn derde plek vast te houden en hij kon het tempo van de rijders voor hem goed volgen. In de vierde ronde passeerde hij zelfs klassementsleider Josh Files en in de wetenschap dat de man aan de leiding, Moritz Oestreich, een valse start had gemaakt reed Langeveld zelfs virtueel aan de leiding. Hij kon de tweede plek niet vasthouden en in de loop van de race moest de Sassenheimer zelfs alle zeilen bijzetten om de derde positie niet kwijt te raken. "Ik moest vol in de verdediging, maar wist elke aanval gelukkig goed te pareren en kon als derde over de finish", was Langeveld blij met zijn derde podiumplek.

Vijfde plaats

Het eerste seizoen in TCR Germany eindigt voor Langeveld met de vijfde plaats in het overall-klassement. De Brit John Files mag zich kampioen noemen. Het was voor Langeveld een reeks van ups en downs. "In de beginfase hebben we allemaal onderschat hoe moeilijk het was om de juiste set-up voor de auto te vinden. Dat heeft er echter ook voor gezorgd dat mijn coach/engineer Herman de Jager, mijn team Racing One en ik echt naar elkaar toe zijn gegroeid en zelfs een hechte vriendschap hebben opgebouwd", blikt Langeveld terug op zijn sterke debuutjaar in TCR Germany.


Voor de coureur staat de komende tijd in het teken van plannen maken voor seizoen 2018. "Ik ben ontzettend blij dat wij, mede dankzij mijn sponsors, de meeste races in de voorhoede hebben kunnen meestrijden. Voor 2018 zijn voor mij alle opties open, maar een tweede seizoen in TCR Germany is zeker een serieuze mogelijkheid. Want ik heb enorm genoten van dit sterke kampioenschap en zou volgend jaar graag voor de titel gaan!"

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant